L’Alt Maestrat commemora els 80 anys dels Experiments Stuka

331
Jornades 80 aniversari Experiments Stuka

Durant el mes de maig, Benassal, Ares del Maestrat, Vilar de Canes i Albocàsser recordaran els bombardejos que van patir per part de les tropes nazis durant la Guerra Civil. Les Jornades “La Guerra Civil com a camp de proves”, exposicions, xarrades, rutes i homenatges, formaran part dels actes.

Les activitats començaran el dissabte 19 de maig a Albocàsser, més concretament al Museu de la Vileta, amb la inauguració de l’exposició “Experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat 1938”. En un ple extraordinari de l’Ajuntament d’Albocàsser es llegirà un manifest en record de les víctimes de la localitat i després, als perxes de l’Ajuntament, es descobrirà una placa commemorativa. No faltarà ni l’ofrena de flors ni el minut de silenci. A continuació Francesc Bellmunt guiarà una ruta per l’escenari dels bombardejos d’Albocàsser. Els actes del dia acabaran, a l’auditori, amb una xarrada-presentació de les jornades del 80 aniversari dels Experiments Stuka i la preestrena del documentat elaborat per Rafa Moles i Pepe Andreu.

Ares del Maestrat i Vilar de Canes agafaran el protagonisme al dia següent. El diumenge 20 de maig pel matí inclourà una ruta per l’escenari dels bombardejos al poble d’Ares del Maestrat que conduirà Cristian Mir. També hi haurà un homenatge a les víctimes dels bombardejos de la Legió Còndor i la Guerra Civil al municipi, amb el descobriment d’una placa commemorativa i una ofrena floral. A la vesprada el punt d’interés serà Vilar de Canes, on també hi haurà un homenatge a les víctimes i, prèviament, una ruta guiada per Pilar Vidal.

El cap de setmana següent les activitats es traslladaran a Benassal, on es viuran les Jornades “La Guerra Civil com a camp de proves”. El 25 i el 26 de maig, els professors Xabier Irujo (University of Nevada), Joan Villarroya (Universitat de Barcelona), Stefanie Schüler-Springorum (Technische Universität Berlin) aportaran els seus coneixements a la temàtica. Les presentacions de llibres d’Elena Uriel, Sento Llobell i Emili Ferrando, així com les col·laboracions de Blas Vicente i Carlos Mallench, José María Maldonado, Òscar Vives, el Grup de Recuperació de la Memòria de Castelló, Heribert García Esteller, seran altres moments del cap de setmana. No faltarà ni l’homenatge a les víctimes de Benassal ni la projecció del documental “Experiment Stuka”, a més d’una taula redona sobre experiments a la Guerra Civil. La vesprada del dissabte es destinarà a l’entrega de Premis Maestrat Viu 2018 a la Font d’en Segures.

Quant al diumenge 27, hi ha programada una visita a l’aeròdrom de la Sénia.

Els actes acabaran en agost, quan es realitzaran les rutes per l’escenari dels bombardejos i es preestrenarà el documental “Experiment Stuka” a les localitats d’Ares del Maestrat i Vilar de Canes.

El Grup de Recuperació de la Memòria del Segle XX de Benassal, Les 4 Dones i el Grup de Recerca d’Albocàsser organitzen aquestes jornades.

PROGRAMA