L’alimentació sostenible protagonista en el CEIP Verge de la Salut de Traiguera amb ‘Construeix Valors’

305
PUBLICITAT

L’alumnat de cinqué i sisé de primària del CEIP Verge de la Salut de Traiguera ha conegut, amb el projecte ‘Construeix Valors’ de la ONGD Medicusmundi Mediterrània, el cicle productiu dels aliments.

Després de conéixer les desigualtats i problemàtiques sorgides en les diferents fases del cicle, des de l’obtenció de les matèries primeres fins a l’arribada dels productes als lineals dels supermercats i les cases del consumidor final, els xiquets i xiquetes s’han conscienciat del que suposa el desaprofitament dels aliments i s’han tornat molt crítics amb això, assegurant que a les seues cases a penes es tira menjar. “Ens mengem les sobres d’altres dies o van per als gossos o alguns animals” indicaven.

A més del vessant teòric, les sessions també han comptat amb una part pràctica centrada en la creació de maquetes gràcies als materials interactius de Lego Educació. En les maquetes realitzades es mostren les diferents fases del cicle productiu i les desigualtats sorgides en ell, així com possibles solucions als problemes centrades en els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 de l’Organització de la Nacions Unides (ONU). Davant això, l’alumnat ha triat tres dels dèsset ODS i ha representat un habitatge en ruïnes per a explicar la pobresa, un camp de futbol per a mostrar la igualtat de gènere i un hospital per a reclamar el dret a la sanitat.

Una selecció de les maquetes realitzades podrà veure’s pròximament en una exposició a Sant Mateu. La mostra, oberta al públic, serà la fase final del treball de ‘Construeix Valors’ que, sobre la base de la metodologia aprenentatge-servei, traslladarà els coneixements apresos pels xiquets i xiquetes a la ciutadania en general. Així, no sols l’alumnat de primària serà coneixedor de les problemàtiques i solucions en la creació dels productes més consumits (aliments, aparells electrònics i roba), sinó que qualsevol veí o veïna podrà acostar-se i, a través dels treballs realitzats en el Col·legi, adquirir els mateixos coneixements i començar la creació de consciència social del problema per a treballar de forma unida davant un canvi sostenible i igualitari.

El projecte ‘Construeix Valors’ és finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.