L’alcalde de Morella lamenta la falta de concreció d’inversions en les actuacions hídriques de la comarca

209
Reunió d'avui a Morella
Reunió d’avui a Morella

-Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella-

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha participat avui a la reunió que han mantingut els regidors de la comarca dels Ports amb el president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Xavier de Pedro, i el de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, a Morella. Una trobada que no ha servit per concretar les actuacions hídriques que es duran a terme a la zona. L’alcalde considera que “a la reunió hi ha hagut bones intencions, però zero concrecions pressupostàries i temporals i per tant, hem sortit decebuts”.

Rhamsés Ripollés, ha lamentat aquesta falta de concreció i considera que “aquesta reunió s’hauria d’haver fet fa molt de temps i hauria d’haver comptat amb el sector primari en la mateixa, perquè el tema de l’aigua, la seva gestió i aprofitament és un tema molt important en el que cal pensar sempre i no només en èpoques de sequera”. L’alcalde també assenyalava que “s’ha constatat, tal com ja vam avisar, que les xifres de les que parlava el president de la Diputació fa unes setmanes (22 milions d’euros), s’han quedat, de moment, en res”. A més, afegia que “els ajuntaments i el sector primari hem de ser actors principals a l’hora d’abordar aquestes actuacions”. Una altra de les qüestions que no ha agradat als alcaldes és que “no s’ha anunciat ni compromès cap ajuda per als problemes urgents que tenen algunes explotacions agràries i alguns municipis de la comarca”. Així, també considera fonamental que “s’aconseguisca que l’aigua de la comarca que s’aboca a l’Ebre s’aprofite als Ports, ja que és una reivindicació que portem molts anys plantejant”.

L’alcalde ha traslladat a la reunió les prioritats en matèria hídrica per a Morella, que són les següents: equipament del bombament de pous ja perforats, en els què ja s’ha fet una inversió milionària, que garantirien un important cabal, com és el cas de els pous de Morella i Forcall; l’aprofitament de les aigües superficials amb la construcció de pantans de laminació en el Bergantes que afavoririen un control del cabal del riu i tenir punts de recollida d’aigua per a ramaders i agricultors; i, la construcció de basses en punts de garantia d’aigua, com per exemple el cas de Torre Segura a Morella. Molts d’aquests projectes ja van ser iniciats amb diverses actuacions des de l’any 2006 i la majoria d’ells falta acabar d’executar. A més, explicava que també s’han d’abordar altres temes com la depuració d’aigües, neteja de barrancs, la millora és l’únic compromís que ha adquirit avui De Pedro encara que sense concreció pressupostària, i la col·laboració i millor eficiència a l’hora de tramitar informes, tant per administracions com privats, per part de la CHE i que per la seva retard, moltes vegades dificulten la posada en marxa d’activitats o projectes. Aquest és un problema que ha reconegut aquest representant.

Torre Segura

L’Ajuntament de Morella porta molts anys intentant que es puga aprofitar l’aigua superficial a la Torre Segura, ja que és una qüestió de gran importància per al sector primari. Però no s’ha aconseguit avançar en la construcció de basses ni en l’autorització de captació d’aigües. Per això, l’alcalde ha tornat a demanar la seva construcció i, que mentre es duga a terme, que els ramaders i agricultors amb problemes de proveïment d’aigua, puguen fer un ús puntualment de l’aigua d’aquesta zona. Així, Rhamsés Ripollés ha anunciat que convocarà un Consell Agrari per traslladar de primera mà la informació de la reunió i que es va a treballar juntament amb els tècnics de la CHE per poder aconseguir aquesta concessió en els pròxims mesos.