L’Ajuntament de Tírig premia una comunicació que analitza la història del poble entre 1850 i 1940

695
Josep Joaquim Sorlí (esquerra) amb l'alcalde de Tírig, Juan José Carreres (dreta)
PUBLICITAT
Josep Joaquim Sorlí (esquerra) amb l’alcalde de Tírig, Juan José Carreres (dreta)

-Nota de premsa-

Josep Joaquim Sorlí Moliner, veí de Cervera del Maestrat però resident a Barcelona ha realitzat un estudi sobre la història de Tírig a la fi del segle XIX i començaments del XX. Gràcies a la recopilació de dades d’hemeroteca ha pogut descriure diversos episodis històrics succeïts a la localitat. Des de les guerres carlines fins a la batalla de Montegordo en la Guerra Civil.

Sorlí ha rebut el premi de l’Ajuntament de Tírig a la millor comunicació presentada a les Jornades d’Estudi del Maestrat, que aquest any s’han desenvolupat en el municipi. L’investigador ha relatat les notícies de Tírig aparegudes entre 1850 i 1940. El treball ha permès conèixer les incidències climatològiques que van esdevenir en aquest període. Així mateix ha incidit en elements singulars del municipi, com les pintures rupestres de la Valltorta i el pintor Gabriel Puig Roda que, precisament, va viure durant aquest període històric.

El que ha passat en les guerres carlines i en la Guerra Civil ocupa una part important de la investigació, especialment la batalla de més de 55 dies que es va viure al Montegordo, entre Tírig i Albocàsser. “No va ser la batalla de l’Ebre però si que va ser un conflicte seriós i ressenyable”, segons ha descrit l’autor.

Les anècdotes de l’època, assassinats en diferents períodes, mítings polítics, l’arribada de la llum elèctrica, l’asfaltat de les carreteres i la demografia són alguns dels aspectes que també s’han analitzat.

-Dades singulars

El descobriment de les pintures rupestres de la Valltorta o el valor artístic del pintor Puig Roda són aspectes ressenyables. Un altre aspecte reflectit és com les guerres carlines i el conflicte civil van marcar la demografia del poble. Així mateix la plaga de la fil · loxera va iniciar l’emigració a partir de 1910. En breu l’estudi es podrà consultar a la web de l’Ajuntament de Tírig, a més de la publicació que realitzarà el Centre d’Estudis del Maestrat en el seu butlletí anual.