L’Ajuntament de Morella retrà homenatge a les víctimes de l’Holocaust amb un acte institucional i el descobriment d’una placa

199

Morella culminarà els actes de commemoració del 70è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració amb un acte institucional i el descobriment d’una placa. Aquest homenatge a les víctimes de l’Holocaust nascudes a la comarca dels Ports comptarà amb la presència d’Alejandro Zurita, nebot de Julian Centelles Guarch, veí de Portell que va ser assassinat en aquest camp de concentració.

L’acte tindrà lloc el proper dissabte a les 19 hores a l’ajuntament de Morella i posteriorment, els participants es desplaçaran fins a la Plaça dels Estudis, per descobrir la placa en la part superior del Portal del Rei. A més, cal recordar que encara queden dues activitats més d’aquesta commemoració que s’està realitzant des de principis d’abril, com són l’exposició “Imatges i Memòria de Mauthausen” al Convent de Sant Francesc, que ja han visitat milers de persones, i la projecció de l’última pel•lícula del cicle de cinema, “La vida és bella”.

La regidora Maria Rallo ha fet una valoració positiva de com està anant aquesta commemoració, de la qual ja s’han realitzat nombrosos actes. Entre ells, la inauguració de l’exposició, les conferències a l’ajuntament i l’IES Els Ports de la membre de la junta directiva d’Amical Mauthausen, Rosa Toran, o diverses pel•lícules del cicle de cinema. La regidora explica que “totes aquestes activitats han servit per conèixer bé tot el que va ser aquest capítol d’horror i que també ens va tocar molt de prop, ja que moltes persones de Morella i la comarca van estar en camps de concentració i moltes d’elles van ser assassinades”. A més, afegia que “una mostra d’això serà l’acte central d’aquesta commemoració, que tindrà lloc el proper dissabte i que comptarà amb el testimoni d’un familiar d’una persona que va morir a Mauthausen”. Cal assenyalar que Mauthausen va ser un dels camps de concentració més cruels en la Segona Guerra Mundial, ja que per aquest van passar 200.000 persones, de les que van ser assassinades 120.000. Entre elles, vint-i-de la comarca dels Ports. Per això, aquests dos mesos de commemoració s’ha comptat amb la participació de l’associació Amical Mauthausen.