L’Ajuntament de Morella restaura la roda d’un dels canons del castell

109
Roda de canó restaurada a Morella
Roda de canó restaurada a Morella
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

L’Ajuntament de Morella ha actuat d’urgència en la restauració d’una de les rodes dels canons del castell. D’aquesta manera, este matí han col·locat la nova que va caure fa uns mesos a causa del mal estat de la fusta exposada durant molts anys a la meteorologia i al pas del temps. A més, es pretén tractar la resta d’elements de fusta d’ambdós canons i allargar la seua vida uns anys fins que es restauren. Així, la restauració i col·locació de la roda ha comptat d’un pressupost de 2.700 euros aproximadament.

El castell de Morella compta amb dos canons decoratius situats prop del Palau del Governador. Estos es van col·locar a l’interior de la fortalesa l’any 1945 i, en esta ubicació, mai s’han fet servir amb la finalitat bèl·lica per a la que van ser fabricats. Les armes són de la fundació alemana Krupp i daten de l’any 1893, per la qual cosa, segurament es van utilitzar durant la Primera Guerra Mundial.

El director de castell i museus de Morella, Carlos Sangüesa, ha recalcat que “el més important per al monument és el manteniment. S’ha de fer en tots els elements que el componen, des dels murs fins als canons, finestres, portes o teulades. Aquests canons són dues figures de ferro que no es faran mai malbé, però que tenen elements de fusta com les rodes que s’han de cuidar, ja que els artesans que les fabriquen cada vegada en són menys i correm el risc que un dia no tinguem ningú que les puga reparar o refer”.

Roda de canó restaurada a Morella
Roda de canó restaurada a Morella

L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, ha destacat que “fa mesos que treballem en la restauració d’esta roda des que el director de museus ens va avisar del seu mal estat” i ha afegit que “abans que caiguera, vam començar les tasques per a canviar-la, encara que va caure abans que es poguera actuar”. El primer edil ha explicat que “avui s’ha col·locat la nova i pretenem actuar en la resta d’elements de fusta dels canons perquè duren uns anys més, ja que tots presenten desperfectes a causa del pas del temps”. A més, ha volgut agrair a “Isidro Estupinyà el treball impressionant manual i artesà que ha fet perquè el canó poguera tornar a tindre una roda com aquestes, un treball molt complicat i laboriós en una roda que mescla fusta, ferro, fundició i elements delicats que ha hagut que refer de nous alguns al 100% perquè estaven desapareguts”.

Al mateix temps, Sangüesa ha anunciat que “estem preparant una forta inversió en el castell, la fortalesa i el nostre major monument que ha rebut aquest any 94.000 visitants. La inversió amb fons europeus suposarà que el monument reba més de 280.000 euros per a la seua restauració i conservació així com la millora de l’entrada o dels serveis perquè els visitants puguen disfrutar del conjunt i perquè aquest estiga més cuidat i amb un major manteniment del que tenia fins ara”.