L’Ajuntament de Morella rebutja de nou el projecte de la MAT de Forestalia

474
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

Forestalia, l’empresa que ha projectat diversos parcs eòlics a la província de Terol i una l’ínia d’evacuació en la de Castelló, ha contestat a les al·legacions presentades pels ajuntaments enfront del seu plantejament. Així, des de l’Ajuntament de Morella no accepten aquesta resposta, en la qual es posa de manifest que no s’han realitzat o completat els estudis i informes sobre com afecta la línia a la zona i els seus habitants.

Cal destacar que, des de l’Ajuntament de Morella, les al·legacions segueixen quatre aspectes fonamentals que aquest projecte hauria de preveure. Així, el primer d’aquests és comptar amb els habitatges i la seua proximitat a la línia. Tanmateix, aquesta estaria ubicada molt prop de masies habitades i sense respectar la distància mínima que marca la normativa vigent. El projecte també hauria de tindre en compte els paratges naturals i zones protegides. La línia d’evacuació també afectaria algunes zones de protecció ambiental en la comarca i als jaciments arqueològics ubicats en les proximitats del trajecte d’aquest corredor energètic. A més, des del consistori també es fa referència a l’ús de les infraestructures ja existents, les quals ja afecten el territori, i no afegir més afeccions a aquest.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “la resposta de Forestalia a les nostres al·legacions mostren com l’empresa no ha fet els deures i no compta amb els informes i estudis necessaris per a portar endavant aquest projecte” i ha afegit que “sembla que vol l’acceptació de les administracions sols amb la promesa que els estudis es faran en el futur, i no abans de desenvolupar el projecte com ha sigut el cas”.

L’edil ha explicat que “des de Morella creem que Morella i la comarca no poden assumir aquesta línia que passa molt prop masos habitats i on no es compleix la distància mínima que marca la normativa, així com també afecta zones de protecció ambiental i al patrimoni històric on hi ha diversos jaciments”. Finalment, ha remarcat que “no podem donar un xec en blanc a l’empresa amb la promesa que faran els estudis en el futur, sinó que aquestos haurien d’avalar i recolzar el projecte i respectar les condicions en les quals s’ha de desenvolupar” i ha aclarit que “el que s’ha demostrat és que, al no tenir-los, no el poden sustentar”.
Cal explicar que el projecte de Forestalia, al contemplar tant els parcs eòlics com la línia d’evacuació de molt alta tensió, afecta dues comunitats autònomes com són la d’Aragó i la Comunitat Valenciana. És per això que és el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme qui ha de rebre tota la informació presentada per les parts afectades. Així, l’Ajuntament de Morella, ja ha fet arribar el seu desacord a la Subdelegació del Govern aquest escrit sobre la resposta de l’empresa a les al·legacions i “esperem que des del ministeri es valore formalment i amb contundència el que plantegem des de l’Ajuntament de Morella i altres municipis dels Ports, com un projecte inassumible per la comarca” ha subratllat Rhamsés.