L’Ajuntament de Morella i l’IVC+R col·laboren en els estudis previs a la restauració de la portada de la Basílica Arxiprestal de Morella

2846
Basílica Arxiprestal
PUBLICITAT
La subdirectora de l’IVC+R, Gemma Contreras, ha explicat avui a l’alcalde de Morella l’important estudi que es va a realitzar a les portes de la Basílica

La subdirectora de Conservació, Restauració i Investigació de l’IVC+R, Gemma Contreras, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, han mantingut avui una reunió a la seu de l’IVC+R, en la qual s’han mostrat els importants estudis que es van a dur a terme a la façana de la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major. L’anàlisi científica es realitzarà sobre els conjunts escultòrics en pedra policromada de la porta dels Apòstols (S. XIV) i la porta de les Verges (S. XV).

L’alcalde de Morella afirma que “ens felicitem que es dóne aquest important pas. Les portes de la Basílica Arxiprestal són un element molt destacat del patrimoni valencià i aquest és un pas molt important de cara a una futura restauració”.

Els treballs consistiran en uns anàlisis químic-físics per a la caracterització dels materials petris, morters i policromies, aprofundint en el coneixement dels processos de deteriorament, amb l’objectiu d’establir relacions entre aquests i el substrat petri, la policromia i els factors ambientals. A més, els estudis previs permetran establir un protocol per a l’avaluació del risc i l’eficàcia en els diferents tractaments possibles a emprar durant la fase de restauració de les portades (neteja, fixació, consolidació). Es faran servir tècniques d’estudi i documentació fotogràfica amb diferents longituds d’ona (visible, infraroja propera i ultraviolada). Els resultats d’aquest estudi permetran tenir un registre de l’estat actual de la portada i aportaran informació sobre la presència de recobriments superficials.

Posteriorment, es realitzarà un estudi termogràfic, que posarà de manifest la presència d’humitats i elements metàl·lics ocults que puguen estar causant deterioraments a les policromies i al suport.

Un altre dels estudis es realitzarà mitjançant un microscopi portàtil, amb l’objecte d’obtenir imatges ampliades de diferents zones d’interès, prestant atenció a les zones policromades en les que ha pogut haver intervencions anteriors i a les zones on s’hagin produït dipòsits superficials que oculten les policromies i alteren el suport.

Gemma Contreras i Rhamsés Ripollés
Gemma Contreras i Rhamsés Ripollés

Col·laboració amb les universitats

Un cop realitzades aquestes proves, es procedirà a realitzar un ampli estudi, en col·laboració amb l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València, mitjançant fluorescència de raigs X amb un equip portàtil, que proporcionarà l’anàlisi química elemental dels materials.

Aquests estudis comptaran amb l’ús d’una tecnologia avançada i hi participaran també l’Institut Nacional d’Òptica i Electrònica de Bucarest i la Universitat Pablo de Olavide.

Cal recordar que en els últims mesos, també s’han dut a terme estudis a l’interior de la Basílica Arxiprestal, en els quals s’està treballant des de la Direcció General de Cultura i la Universitat de València.