L’Ajuntament de Morella donarà llicència el proper dimarts per reparar el teulat i la façana del Colomer Zurita

206
Edifici Colomer Zurita amb el vallat

Edifici Colomer Zurita amb el vallat
Edifici Colomer Zurita amb el vallat
-Nota de premsa-

Després de setmanes d’espera dels informes d’altres administracions, l’Ajuntament de Morella està actuant amb la màxima diligència administrativa perquè les obres de l’edifici Colomer-Zurita comencen el més prompte possible. El proper dimarts s’expedirà la llicència i des del consistori s’espera que “no es perga més temps, ja que s’ha perdut massa, especialment al desaprofitar la subvenció d’un milió d’euros que es va aconseguir fa anys”. L’actuació de la Diputació, actual propietària de l’edifici, servirà per rehabilitar la teulada i la façana, apuntalant així l’immoble, tot i que necessitarà de més inversions en el futur per completar la seva rehabilitació, degut a que l’interior continuarà en estat de ruïna.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, destaca que “l’Ajuntament de Morella ha actuat amb la màxima agilitat i si altres administracions hagueren treballat amb la mateixa diligència, la llicència ja estaria expedida fa setmanes”. El primer edil també afirma que “aquesta intervenció al Colomer-Zurita era necessària des de fa molt temps, però la Generalitat i la Diputació van abandonar l’immoble fa ja molts anys i el seu estat ha anat empitjorant, ocasionant problemes de seguretat als carrers i edificis propers”. A més, afegia que “aquesta situació tan problemàtica va obligar a la Diputació a fer una tanca de seguretat l’any passat, però que no va ser l’esperada i va solucionar pocs problemes”. Ripollés apunta que “l’Ajuntament de Morella sempre ha buscat una solució al Colomer-Zurita i hem treballat aconseguint subvencions, realitzant un concurs d’idees per tenir un projecte cultural, exigint als seus responsables la rehabilitació i col•laborant en tot moment”. Per tot això, l’edil espera que “no es perga més temps i que ara la Diputació siga diligent en la licitació de les obres i, a més, que aquesta actuació siga la primera d’un projecte més ampli, i que no es quede només en la consolidació estructural, sinó que es continue invertint en els pròxims anys per rehabilitar-lo completament, seguint les pautes d’un projecte cultural i educatiu més ampli. Perquè aquestes obres són necessàries i urgents però l’edifici necessita d’un pla i un projecte més ampli que el dote de contingut i permeta reobri-lo per a tots els morellans i morellanes”.

Cal recordar que l’edifici Colomer-Zurita data del segle XIX i des de l’inici es va destinar a l’ensenyament. Una vegada que els Escolapis van marxar, es va constituir un Patronat que es va fer càrrec del mateix. L’institut va albergar classes fins a principis d’aquest segle, quan el seu deteriorament i la construcció d’un nou centre educatiu a l’Albereda ho van deixar sense ús. En aquest moment, va ser la Generalitat la que no va invertir per recuperar-lo i va decidir construir un nou centre a l’Alameda. Durant el temps en què es va mantenir actiu, l’Ajuntament de Morella es va encarregar de realitzar el manteniment corresponent, tot i que les administracions propietàries de l’immoble no van realitzar grans obres estructurals. Un cop tancat, des del consistori s’ha sol•licitat la seva gestió, especialment quan va obtenir una subvenció per a la seva rehabilitació de gairebé un milió d’euros, que hagués permès consolidar-lo. No obstant això, la Fundació la va negar, de manera que la Generalitat i la Diputació, presidida per Carlos Fabra, van impossibilitar aquesta important inversió. Finalment, es va cedir la propietat a la Diputació de Castelló. Des del consistori morellà també es va realitzar un concurs d’idees, per tenir un projecte cultural per a aquest edifici.