Nota de premsa de l’Ajuntament de Catí

Catí tornarà a l’edat mitjana amb espectacles teatrals, exposicions i venda de productes artesans.

L’alcalde de Catí, Pablo Roig i el vicepresident de la Diputació Vicent Sales, han mantingut una reunió per exposar, dins de les activitats que el municipi té preparades per al cap de setmana del 2 i 3 de juliol, un dels més grans tresors que es troben a l’arxiu de la Diputació.

Es tracta d’una col·lecció facsímil de documents dels segles XIII – XIV – XV custodiats a l’arxiu de la Diputació i que formen part de la història del municipi. Els originals ja van estar exposats al municipi, però la seva exposició pot perjudicar la conservació dels documents, així que es va a realitzar una col·lecció facsímil perquè l’exposició, “Llibres i pergamins catinencs” pugui estar de forma permanent a la localitat i així ampliar l’oferta turística.

foto expo

Entre els documents hi ha la Carta Poblade 1239 que serà protagonista en les recreacions teatrals, ja que dissabte al matí Blasc d’Alagó vindrà a Catí per donar a poblar la vila a Ramon de Bocona i quaranta pobladors.

També es troben els decrets de Jaume II i la Reina Eleonor de 1316 i 1331 respectivament en els quals es prohibia portar venir a Catí, el debat per part del consell de l’estatut del vi serà protagonista en les escenes que es van a recrear al llarg del cap de setmana.

Un altre dels documents a destacar és la carta de pagament de 2.000 florins que en 1463 es van lliurar a Ramiro Miganques. El pagament va ser realitzat per pagar el rescat dels ostatges que els guerrers de Castella es van portar al Castell d’Alcalà de Xivert després de la batalla de Catí. Aquesta és una altra de les escenes teatrals que es reproduiran, així com la visita de Sant Vicent Ferrer a Catí a 1410, la visita del comerciant Marco Datini en 1440, la romeria de Catí a Sant Pere de Castellfort a 1321 o les festes de Santa Anna en 1450.

Els visitants també podran gaudir veient com antigament es filava la llana o es esquilaven les ovelles, cal tenir en compte que a Catí es comercialitzava la llana de tota la comarca, de manera que rics mercaders i notaris van ser els que van construir part del patrimoni cultural que encara avui es conserva al municipi.