L’abolició dels Furs valencians, tema de la nova entrega de l’exposició literària de Carles Salvador

676
Portada de Patria Nova. Font: Fundació Carles Salvador.
PUBLICITAT

L’arribada al tron de Felip V després de guanyar la Guerra de Successió (1700-1713) va significar l’abolició total dels Furs valencians, així com les institucions i la llengua pròpia valenciana. La doctrina centralista que va adoptar Felip V la va tractar també Carles Salvador, el genial escriptor i mestre valencià, qui creu que la pèrdua dels Furs va «degollar a tots els valencians d’una». Salvador va escriure un article de divulgació història que va ser publicat el 4 de juliol de 1915, fa quasi 106 anys, a l’edició 18 de la revista valencianista Patria Nova.

La Fundació Carles Salvador ha organitzat una exposició literària virtual on s’exposen els textos més simbòlics de l’obra del mestre. La sisena entrega d’aquesta iniciativa cultural té a veure, per tant, amb l’anàlisi històrica del regnat de Felip V i què va suposar per al Regne de València, amb les conseqüències polítiques i socials per a la societat valenciana. L’article divulgatiu ocupa una pàgina del setmanari, publicació que es va crear amb el suport de Joventut Valencianista, el primer grup polític de caràcter nacionalista del País Valencià i amb el qual Carles Salvador es relacionava.

En la següent foto podeu llegir l’article de divulgació històrica sobre Felip V:

Podeu seguir a la Fundació Carles Salvador a xarxes socials per a conèixer de primera mà totes les informacions publicades, així com tots els textos centenaris del mestre:

Facebook // Twitter // Instagram

DIADIA col·labora amb la Fundació Carles Salvador en la difusió de l’obra del mestre i l’exposició “Textos centenaris 1913-2021”