El passat, present i futur de la trufa a Benassal i l’Alt Maestrat s’escriu a partir de l’empresa Damalia Filles. Una família pionera en el món de la truficultura que durant les últimes dècades ha cultivat i exportat trufes acompanyant el nom de Benassal i l’Alt Maestrat per tot arreu. Ambaixadors del territori a partir de la tubermelanosporum, un dels productes més preuats en la gastronomia nacional i internacional.
Un negoci familiar que les germanes Mònica, Inma i Maria continuen en 2025, posant en valor el producte local que els seus pares, Demetrio i Amalia, van impulsar per a consolidar la trufa negra en el mercat nacional i internacional.
El restaurant La Piqueta de Benassal va acollir ahir de nit l’entrega de la Trufa d’Honor de l’Alt Maestrat 2025, un reconeixement especial que enguany ha rebut l’empresa Damalia Filles. Aquest acte ha iniciat el programa cultural, gastronòmic i científic que s’ha creat en el marc de la XXI Mostra de la Trufa de l’Alt Maestrat.
Abans de l’acte, es va degustar un menú amb la trufa com a ingredient estrela. Carpaccio de cecina amb formatge, foie i trufa, sopa de carxofa amb trufa, tonyina o carn amb trufa foren els plats principals per a iniciar un cap de setmana gastronòmic.
“La trufa és un producte suculent i atractiu per a la cuina de tot el món. I la de l’Alt Maestrat, gràcies a empresaris i pioners com l’empresa Damalia Filles, és reconeguda pel sector gastronòmic. El ‘diamant negre’ és un dels representants gastronòmics més internacionals de Benassal, un sector econòmic consolidat que es treballa en els nostres camps de cultiu”, va explicar Èlia Garcia, alcaldessa de Benassal, durant l’acte d’entrega del reconeixement que ella mateixa va entregar a la família present amb representants de Catí i Culla.

- – Divulgació i gastronomia en dissabte
Les ponències i activitats gastronòmiques centren la programació d’avui, dissabte 22 de febrer. La sessió matutina ha estat protagonitzada per una jornada tècnica sobre truficultura, que ha inclòs ponències d’experts en el sector, com Sergi Marín, enginyer agrònom i tècnic de l’OCA Els Ports – Morella; o Sergi García-Barreda, investigador del Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó.
La Fira Monogràfica de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat ha obert les seues portes a partir de les 10h. Empreses del sector exposen trufa fresca, productes elaborats, vivers i maquinària especialitzada. Així mateix, el recinte firal acull ‘showcookings’, un taller de cuina per als més xicotets i activitats familiars.
I a la vesprada, a les 16.00 hores, s’inaugurarà la denominada ‘zona trufeo’, amb tapes, degustacions amb trufa, cocteleria, música i tallers gastronòmics per a totes les edats. La xocolatada i el repartiment de ‘primots’ per al públic infantil i l’actuació musical del Quartet Errant completen la programació.
La mostra continuarà el diumenge 23 de febrer. La jornada s’iniciarà amb la ponència titulada ‘Elements clau en la formació del gos tofonaire ideal’, amb Sergi Barrios, psicòleg i especialista en ensinistrament en detecció canina. I, de manera paral·lela, el recinte firal tornarà a rebre al públic amb un ampli ventall d’activitats.
- – Concursos de trufa i gossos buscadors de trufa en diumenge
El XXI Concurs de Trufa Negra de Major Pes, patrocinat per la Unió Llauradora i Ramadera, coparà gran part de les mirades en aquesta jornada de clausura. Els participants podran presentar les seues millors trufes per al seu pesatge i exposició en l’estand de l’organització. A les 10.30h se celebrarà el VII Concurs Infantil de Gossos Buscadors de Trufa i, a continuació, el XXI Concurs de Gossos Buscadors de Trufa, tots dos esdeveniments patrocinats per la Cooperativa Agrícola Benassalenca.
I com a fermall d’or a tot un mes dedicat al ‘diamant negre’, l’expert en sommelieria David Buch oferirà un tast de xampany maridat amb aperitius elaborats amb trufa. L’esdeveniment culminarà amb una gran degustació gastronòmica a càrrec del Restaurant Novella, que oferirà un menú especial per a enaltir aquest excepcional producte.