La XVII Mostra de la Trufa supera les expectatives amb més de 4.000 visitants

514
XVII Mostra de la trufa negra de l'Alt Maestrat
XVII Mostra de la trufa negra de l'Alt Maestrat
PUBLICITAT
  • La Mostra es consolida com a referent del turisme agroalimentari i gran fòrum de divulgació i trobada al voltant de la truficultura
  • Fabregat: “Tant professionals, com visitants i el sector turístic coincideixen que s’han superat totes les previsions”

La XVII Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat ha superat totes les expectatives en haver atret a Culla a més de 4.000 visitants aquest cap de setmana. Amb això, aquest esdeveniment que va rotant entre els municipis de Culla, Catí i Benassal, ha confirmat la seua consolidació com a referent del turisme agroalimentari i gran fòrum de divulgació i trobada al voltant de la truficultura. Amb la clausura del recinte firal ahir a la vesprada a Culla, es posa punt i final a un frenètic cap de setmana carregat amb més de 20 activitats tècniques, gastronòmiques, expositives i concursos amb els quals s’ha tornat a posar de manifest el gran potencial de la tòfona com a element de dinamització econòmica i turística de L´Alt Maestrat.

L’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, va assegurar ahir que “en aquestes últimes hores de Mostra he pogut comprovar com tant professionals, com a visitants i el sector serveis i turístic de Culla coincideixen que s’han superat totes les previsions, que ja de per si mateix eren positives. L’activitat ha sigut molt intensa, centenars de persones han gaudit de Culla i de la tòfona, i això no fa més que donar-nos més ànims per a seguir en el camí de posar en valor la nostra cultura, el nostre patrimoni gastronòmic amb la tòfona com a emblema, i de continuar generant oportunitats de futur per a la nostra terra i la nostra gent”.

I és que la Mostra de la Tòfona de l´Alt Maestrat es tracta d’una cita ineludible per als amants del conegut com a or negre de la gastronomia, que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca, en el moment més intens de la temporada de la tòfona negra i quan aquestes posseeixen les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Un cap de setmana que ha reunit tècnics, truficultors, empreses vinculades al sector, vivers, hostalers i amants de la gastronomia.

Primera Tòfona d’Honor per a Demetrio

Una de les novetats d’aquesta dissetena edició de la Mostra ha sigut el lliurament de la primera Tòfona d´Honor a Demetrio Ferrando Beltrán, truficultor de Benassal.

Una nova distinció, que tal com ha explicat Fabregat “pretén convertir-se en una agraïment a la dedicació personal, institucional o empresarial en l’àmbit de la truficultura i per haver treballat en la posada en valor d’aquest singular producte tan important a la nostra comarca” i que tindrà la seua continuïtat en posteriors edicions en els municipis de Catí i Benassal.

L’organització del premi ha volgut reconéixer en Demetrio tota una vida dedicada a la comercialització i promoció de la tòfona negra (tuber melanosporum).

Concursos i demostracions que atrauen les mirades dels visitants

En el transcurs de la segona jornada de la mostra van ser els concursos els que van atraure les mirades de desenes de visitants i aficionats que es van concentrar al voltant del XII Concurs de Tòfona Negra de Major Pes, el XVII Concurs de Gossos Cercadors de Tòfona i el II Concurs Infantil de Gossos Cercadors de Tòfona.

La degustació i showcooking amb tast comentat de vins de Bodega Les Useres i la degustació d’arròs de presa i calçots amb romescu i tòfona negra a càrrec d’Arroz en Albinegro de Castelló van ser el remat gastronòmic a dos dies en què l’aroma de la tòfona ha estat el millor acompanyant a tota l’activitat desenvolupada a Culla.

Convertir la gastronomia en una oportunitat per al territori

Amb l’èxit de convocatòria de la Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat es torna a posar de manifest el gran potencial de la gastronomia d’aquesta zona de l’interior de Castelló com a element dinamitzador del territori i generador de noves oportunitats de futur en aquest entorn rural. A punt de complir ‘la seua majoria d’edat’ aquest esdeveniment s’ha consolidat en el calendari gastronòmic anual de tots els aficionats a la tòfona, no només en la pròpia província de Castelló, sinó en la Comunitat i la resta d’Espanya.