La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha presentat la web 4D VULL de divulgació de l’art rupestre del Parc Cultural Valltorta-Gasulla, una iniciativa que se suma a les activitats de difusió de l’art rupestre llevantí dins de l’Any de la Valltorta, que commemora el centenari del descobriment de les primeres pintures trobades a la cova dels Cavalls.
La web està disponible per a tota la societat a través de l’adreça consultar ací , on s’ofereix informació detallada dels abrics que es troben en els termes municipals de Tírig, Coves de Vinromà, Albocàsser, Ares del Maestrat i Benassal, entre d’altres.
La pantalla inicial està constituïda per un mapa de localització dels jaciments rupestres que mostra fotografies gigapíxel i informació sobre el descobridor, data, localitat, dimensions, geologia, estil, nombre de panells, nombre de figures.
Web 4D VULL s’ha realitzat en col·laboració amb l’Associació d’Amics del Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla i ha sigut desenvolupada pel professor de la Universitat de Castella-la Manxa Juan Francisco Ruiz, la qual dóna com a resultat un projecte que integra la tecnologia d’avantguarda amb la representació cultural més antiga de la humanitat.
La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha indicat que “l’Any de la Valltorta no és només una celebració, sinó una oportunitat per a divulgar i posar en el lloc que es mereixen les pintures rupestres i els llocs on s’ubiquen”.
Ha destacat de la web presentada que és una “potent aplicació virtual que ens permetrà visualitzar des de casa cadascun dels abrics de la Valltorta i endinsar-nos en algunes de les pintures més rellevants del conjunt rupestre valencià”.
Així mateix, Carmen Amoraga ha recordat que amb motiu de l’Any de la Valltorta, des de la Generalitat s’han elaborat nous materials audiovisuals de difusió. Ja s’ha presentat el vídeo de les Coves de Vinromà i aquesta setmana es difondrà el de Benassal a través de la xarxes socials. També es realitzarà un documental més ampli sobre Morella la Vella i una nova producció audiovisual sobre l’art rupestre i la prehistòria a la Valltorta i la Gassulla.
En el museu de la Valltorta s’ha actualitzat l’equipament tecnològic per a millorar la funció divulgativa amb criteris pedagògics interactius i participatius. També s’han millorat la senyalètica d’accés als jaciments rupestres.
Una exposició itinerant pels huit pobles que integren el parc cultural servirà per a acostar-nos i conéixer un poc més el llegat que els avantpassats han transmés a través de les seues representacions artístiques. Tallers infantils de pintura rupestre, de manualitats amb sílex i sobre l’obtenció del foc completen les activitats de conscienciació social al voltant de l’art rupestre.
Al llarg de l’any se celebraran xarrades divulgatives, unes jornades científiques a la Universitat Jaume I i jornades de portes obertes al museu de la Valltorta, la cova dels Cavalls i a l’abric de Morella la Vella.