La visió femenina de nou artistes d’Els Ports i Maestrat

87
PUBLICITAT

Els avantprojectes presentats són: ‘Art Castelló’, ‘L’Alquímia del plàstic’ i ‘Teixint memòries, recreant identitats’

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha presentat els resultats de la setena edició del Projecte DONAR (Dones Artistes Rurals), que ha comptat amb la participació de nou dones artistes que resideixen en entorns rurals. En aquest cas, les participants són veïnes del Maestrat i Els Ports.

En concret, en aquesta edició s’han presentat tres avantprojectes col·laboratius: ‘Art Castelló’, una plataforma en línia per a artistes, agents culturals i persones interessades en el món de l’art que funciona com a agenda cultural d’ Els Ports, Alt i Baix Maestrat; ‘L’alquímia del plàstic’, una proposta artística col·laborativa i de participació ciutadana que busca conscienciar sobre la gran quantitat de residus domèstics que generem diàriament; i ‘Teixint memòries, recreant identitats’, un projecte audiovisual de participació ciutadana i d’art en context que dona veu a una part de la població d’ Els Ports i el Maestrat formada per dones d’edat avançada.

Es tracta d’una iniciativa nascuda amb el suport institucional del CMCV, que treballa amb dones artistes rurals per a impulsar el seu desenvolupament personal i professional a través de la formació per a la seua professionalització, promociona la seua producció artística, genera projectes col·laboratius i fomenta la creació de col·lectius artístics.

En cadascuna de les seues edicions en la Comunitat Valenciana, el programa se centra en un territori diferent, amb el suport de les diferents mancomunitats. L’última d’elles s’ha desenvolupat en les Mancomunitats del Maestrat i Els Ports, amb la participació de les artistes Piluka Diago, Laia Gombau, Raquel MendozaArt, Anne Barton de Major, Janavi, Gabriela Rivera Estel, Mireia Àvila, Tawny Blume i Mar Navarro Llombart.

El director artístic en funcions del CMCV, Vicente Samper, ha assegurat que el suport al Projecte DONAR té com a objectiu “donar acompanyament i visibilitat a les dones que resideixen en àrees rurals i que, per aquest motiu, troben més dificultats en el desenvolupament del seu treball”. “Amb aquesta iniciativa, que porta ja cinc edicions en la Comunitat Valenciana, vertebrem el territori a través de la creació artística que és una de les línies fundacionals d’aquesta institució”, ha afegit.

Un projecte reconegut

Des de la seua creació en 2020 i posterior posada en marxa en 2021, el projecte DONAR ha rebut diversos reconeixements com el de Millor projecte en 2022 per AVVAC, Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló o la inclusió en la llista de l’Observatori de Cultura de La Fàbrica de millors projectes de cultura en el medi rural 2022 i 2023.

La iniciativa també forma part de les cartografies de bones pràctiques de Cultura i Ruralitats del Ministeri de Cultura i de Xarxa Rural Nacional, Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.