La vilafranquina Sara Izquierdo és ja una de les investigadores més citades del món

131
PUBLICITAT

L’última edició del rànquing Highly Cited Researchers, elaborat anualment per la companyia nord-americana Clarivate Analytics, ha posicionat en el llistat d’investigadors altament citats mundialment a quatre integrants del personal investigador de la Universitat Jaume I de Castellón: Juan Bisquert, Iván Mora-Seró, Víctor Flors i Sara Izquierdo Zandalinas.

La científica vilafranquina és biotecnòloga del Programa Ramón y Cajal en la Universitat. L’any 2016 va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat atorgat per la Universitat Jaume I. A més, el seu treball ha estat reconegut amb el Premi Francisco Sabater de la Societat Espanyola de Fisiologia Vegetal (2019), el premi Young Scientist de la Federation of European Societes of Plant Biology (FESPB, 2021) i el premi Santiago Grisolía (GVA, 2022). Ha treballat com a investigadora postdoctoral a la University of North Texas (EUA) i com a investigadora sènior a la University of Missouri (EUA). En juliol de 2021 es va incorporar al Grup de Recerca d’Ecofisiologia i Biotecnologia del Departament de Biologia, Bioquímica i Ciències Naturals de l’UJI com a investigadora del programa GenT i també pertany al grup d’innovació educativa d’Estudis Relacionats amb les Ciències de la Vida (INECVI). El seu camp de recerca està focalitzat en l’estudi de les respostes fisiològiques, bioquímiques i moleculars de les plantes quan s’exposen a estressos abiòtics. L’estudi d’aquestes respostes és imprescindible per al desenvolupament d’eines dirigides a la millora de cultius. Els resultats de les seues recerques han aparegut en més de 60 publicacions en revistes científiques d’alt impacte i els seus articles han rebut més de 6.137 cites i el seu índex h és de 37.

  • La Universitat Jaume I està d’enhorabona amb 3 investigadors més

Els catedràtics Juan Bisquert (categoria de Química) i Iván Mora-Seró (categories de Ciències dels Materials i Química), pertanyen a l’Institut de Materials Avançats (INAM) i Víctor Flors està vinculat a la ciència de plantes i animals com a docent i investigador del Departament de Biologia, Bioquímica i Ciències Naturals.

L’investigador Juan Bisquert és catedràtic de Física Aplicada. Ha participat en la publicació de més de quatre-centes publicacions en revistes d’investigació i una sèrie de llibres de referència, The Physics of Solar Energy Conversion. És editor executiu per a Europa de la revista Journal of Physical Chemistry Letters. Compta amb 62.533 citacions i un índex h de 127. L’activitat investigadora de Juan Bisquert s’ha centrat en materials i dispositius per a la producció i emmagatzematge d’energies netes, en particular dispositius fotovoltaics i aplicacions relacionades com la luminescència. En l’any 2023 el seu projecte Perovskite Spiking Neurons for Intelligent Networks (PeroSpiker) va aconseguir la primera de les ajudes Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) amb una injecció de 2,5 milions d’euros. El propòsit del projecte és construir xarxes neuronals artificials basades en materials sintètics radicalment nous i d’alt impacte, perovskites d’halur metàl·lic, les propietats del qual permeten replicar el comportament de les membranes biològiques de les cèl·lules del sistema nerviós humà.

Pel que fa a Iván Mora-Seró, és investigador del Departament de Física i director del Grup de Semiconductors Avançats en l’Institut de Materials Avançats. L’any 2011 va obtenir el premi Idea en la categoria de ciències fisicoquímiques i al 2022 el Premi a l’Excel·lència Investigadora concedit per la Reial Societat Espanyola de Química. Ha publicat vora 260 articles que han rebut més de 32.309 cites i el seu índex h és de 82. Se li va concedir una beca a l’Institut Weizmann, a Israel, l’any 2016. En 2017 va guanyar la prestigiosa subvenció europea Consolidator Grant del Consell Europeu d’Investigació per a desenvolupar el seu projecte No-LIMIT, l’objectiu del qual és millorar l’eficiència de les cèl·lules solars mitjançant la interacció sinèrgica de materials diversos per a superar les limitacions de la conversió fotovoltaica actual. La seua recerca se centra en els nous conceptes per a la conversió fotovoltaica i l’emissió de llum (LED i amplificadors de llum) sobre dispositius basats en la nanoescala i materials semiconductors (punts quàntics de semiconductors i perovskites d’halogenur de plom).

El catedràtic Víctor Flors forma part del grup d’investigació Metabolic Integration and Cell Signaling. Compta amb 14.026 citacions, més de cent publicacions i un índex h de 54. És el responsable de revisar reconegudes publicacions científiques com Nature Chemical Biology, Plant Physiology o New Phytologist, entre altres, i coordinar el Grup de Resistència Induïda de la International Organisation for Biological and Integrated Control (IOBC). Les seues línies d’investigació es basen en el sistema immune de plantes, la interacció que tenen amb l’entorn i en els mecanismes que condicionen el sistema immune vegetal coneguts com «defense priming». El seu nom apareix en nombrosos projectes públics i de col·laboració amb el sector privat amb una notable implicació en la transferència al sector productiu , així com en la recerca fonamental.