La Unió Llauradora i Ramadera ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura la creació d’una línia pressupostària específica destinada a finançar actuacions de neteja i condicionament de parcel·les abandonades, a través dels ajuntaments, amb l’objectiu de reduir la pressió de la plaga de fauna silvestre que amenaça les explotacions agràries de tota la Comunitat Valenciana.
Segons l’organització, aquesta mesura, complementària a altres accions de control cinegètic i de protecció de cultius, contribuiria a una gestió més integral i preventiva. En aquest sentit, LA UNIÓ ha demanat ja també en reiterades ocasions ajudes per a la protecció dels cultius enfront de les amenaces de la fauna.
LA UNIÓ assenyala que hi ha una gran preocupació entre els llauradors per l’increment sostingut i generalitzat de la població de conills i senglars en la Comunitat Valenciana, eque causa greus danys a les explotacions agrícoles. Danys que l’organització agrària xifra en més de 50 milions d’euros l’any passat.
“La realitat que viuen els productors és contundent: els conills provoquen pèrdues en tota classe de cultius, obligant-los a fer front a costos creixents en mesures de protecció i a assumir les pèrdues una vegada els danys ja s’han produït”, detalla la Unió, per a qui les mesures actuals són “clarament insuficients”. “En molts casos, quan es permet l’entrada de caçadors a les parcel·les, el mal ja és irreversible”, puntualitzen.
En aquest context, la Unió posa el focus en un factor que agreuja aquesta problemàtica com és l’elevada presència de parcel·les abandonades, que actuen com a refugi i àrea de reproducció per al conill i en faciliten la dispersió cap a les explotacions en producció.
L’entitat recorda que la Conselleria de Medi Ambient ha posat en marxa recentment l’Ordre 4/2025, de 14 de març, que estableix les bases per a subvencionar els ajuntaments en matèria de control poblacional del senglar. En aquesta línia, la Unió considera “coherent i necessari” que la Conselleria d’Agricultura impulse també una iniciativa específica per al control indirecte del conill, en coordinació amb els municipis i en defensa del nostre sector agrari.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, assenyala que “totes les línies d’ajudes per part de la Generalitat s’estan mostrant insuficients per a frenar la sobrepoblació de fauna silvestre. Existeix massa normativa i burocràcia per a afrontar aquest tema, sense un pressupost suficient i concorde a la realitat per a actuar enfront dels danys”.