Considera que, sense poder cremar en dos mesos, són un perill
La Unió de Llauradora ha elaborat un estudi on demostra que en bastants dies de la prohibició de cremes agrícoles en la Comunitat Valenciana s’haguera pogut realitzar aquesta pràctica d’acord amb els propis avisos diaris per perill d’incendis de Preemergències de la Generalitat.
La prohibició de cremes agrícoles a menys de 500 metres de terrenys forestals es va fer efectiva amb una resolució de la Direcció de Prevenció d’Incendis Forestals de la Conselleria de Justícia el passat 15 d’abril i s’estén fins al 15 d’octubre, quan l’habitual fins a la data és que el període que el sector ja tenia assumit que no es podia cremar era des de l’1 de juny fins al 15 d’octubre.
Mentre el període habitual que el sector no podia cremar era de 136 dies, amb la prohibició d’enguany ha sigut al final de 183 dies, 47 dies més de prohibició. Aquests dies a més han coincidit amb l’època on s’efectuen les podes i es generen més restes agrícoles que, majoritàriament, es trituren per a incorporar-los al sòl o serveixen de coberta vegetal inerta.
No obstant això, hi ha altres llocs on per dificultats d’accés a les parcel·les, impossibilitat d’entrar maquinària en camp o circumstàncies de les pràctiques de cultiu no es pot triturar. Allí, la presència de restes de poda pot suposar un polvorí per a incendis durant l’estiu i més ara que ja s’han assecat, un cau per a plagues com per exemple el conill que provoca danys en els cultius i per a facilitar els treballs en la parcel·la aquestes restes es poden acumular en els límits d’aquesta o barrancs, incrementant encara més el perill d’incendis.
La Comunitat Valenciana està dividida en 7 zones de Preemergències: 1N Castelló nord interior, 1S Castelló sud interior, 2 Castelló litoral, 3 València interior, 4 València litoral, 5 Alacant nord i València sud i 6 Alacant sud. I existeixen tres nivells de risc: 1 Baix/mitjà, 2 Alt i 3 Extrem. Amb aquestes premisses, durant els 47 de prohibició, s’hauria pogut cremar perquè no hi havia risc d’incendi els següents dies segons l’estudi de La Unió:
Zona 1N: 21 dies, el 45% dels dies, per exemple, a l’Alt Maestrat
Zona 1S: 27 dies, el 57% dels dies, per exemple, en l’Alto Palancia
Zona 2: 32 dies, el 68% dels dies, per exemple, al Baix Maestrat i Plana Alta i Baixa
Zona 3: 18 dies, el 38% dels dies, per exemple, a Utiel-Requena o Ribera Alta
Zona 4: 28 dies, el 60% dels dies, per exemple, a l’Horta Nord
Zona 5: 14 dies, el 30% dels dies, per exemple, a la Vall d’Albaida o Marina Alta i Baixa
Zona 6; 25 dies, el 53% dels dies, per exemple, a la Vega Baja
El sistema actual, com ha denunciat de manera reiterada La Unió, no és efectiu perquè la prohibició ha sigut total quan, en funció de les alertes per perill d’incendis que publica diàriament Preemergències de la GVA o per l’absència d’aquestes alertes al no haver-hi perill, s’haguera pogut cremar en moltes zones i durant molts dies. La Unió considera que en aquests dies el sector agrari tenia temps suficient per a gestionar les restes agrícoles mitjançant la crema en aquelles parcel·les on no es pot triturar i no s’ha permés tal com sí que es va fer l’any passat amb l’anterior govern del Botànic, on malgrat les prohibicions en la mateixa època es van obrir períodes per a poder cremar i rebaixar la distància de prohibició a 100 metres.
Durant aquests 47 dies de prohibició afegida, la Generalitat, a través de la Conselleria de Justícia, no ha fet cas a dues peticions de La Unió, una per a rebaixar la prohibició en situació d’absència d’alerta per incendi a 100 metres de zona forestal i una altra per a una reunió conjunta entre les Conselleries d’Agricultura i Justícia i el sector per a buscar vies de col·laboració i gestió d’aquestes restes agrícoles abans de l’1 de juny. T
otes dues Conselleries estan en mans de Vox, qui a l’oposició criticava durament la prohibició de cremes del Govern anterior. Carles Peris, secretari general de La Unió, indica que “el període d’autorització de cremes agrícoles ha d’adaptar-se a la realitat agrícola de cada any i zona segons les necessitats de les localitats i sobretot a circumstàncies meteorològiques. Aquest Govern PP-Vox que denunciava tant les limitacions i prohibicions de l’anterior, és ara molt més restrictiu i insensible amb les cremes que l’anterior i sense plantejar o apostar per alternatives viables”.