La Unió demana als Reis Mags “més coherència i voluntat política” per part dels polítics

32
PUBLICITAT

L’entitat insta les administracions a coordinar-se i ser efectives en l’arribada de les ajudes per a pal·liar els danys per la DANA

La Unió Llauradora i Ramadera, en la seua carta als Reis Mags, demana per als polítics, tant a nivell autonòmic, estatal i europeu, una major coordinació, voluntat i coherència per a poder avançar en l’agenda agrària i ramadera.

L’organització considera que “molts dels problemes del camp valencià depenen de les decisions que es prenen en els despatxos, per la qual cosa demana en la seua carta als RRMM capacitat d’escolta, de diàleg i una actitud positiva per a tots aquells decisors públics”.

La Unió, que va començar l’any passat celebrant una gran manifestació, creu que tant a Europa com a Espanya i en la Comunitat Valenciana “no es pot perdre l’oportunitat de treballar en la defensa del camp i d’una producció sostenible econòmicament i responsable amb les demandes de la societat”.

En aquest sentit, l’entitat insta les diferents administracions a coordinar-se i ser efectives en l’arribada de les ajudes per a pal·liar els danys per la DANA i recuperar la capacitat productiva de les explotacions el més prompte possible, amb la reparació urgent així mateix de les infraestructures danyades.

També demana als governants i grups polítics que “es tanquen en banda davant acords comercials que generen competència deslleial i no respecten la reciprocitat en els estàndards de producció en matèria de fitosanitaris o mediambientals com és el cas de Mercosur i altres, i que a més tenen un impacte negatiu per als llauradors i ramaders valencians”.

“Perquè continue havent-hi llauradors i ramaders que ens alimenten ha d’haver-hi rendibilitat en el que fem, sinó, apaga i anem-nos, comenten des de l’organització. “Fins que la Conselleria i Ministeri d’Agricultura, i la Comissió Europea no entenguen això, escolten el camp i òbriguen les seues ments més enllà de les estratègies, l’agricultura i la ramaderia no aniran bé”, afigen.

En la mateixa línia, demana que es pense en els productors, es flexibilitze les PAC i s’aposte, d’altra banda, per una cadena alimentària justa que evite la venda a pèrdues, que definisca la posició de domini i no siguen els productors i els consumidors els que paguen els plats trencats de com va l’economia mundial.

L’organització assenyala que en 2025 s’obriran ja els debats per a la PAC que vindrà després de 2027, en els quals contribuirà amb les seues posicions sempre enfocades a centrar la política agrària en els professionals i a comptar amb mecanismes eficients de regulació en cas de distorsions del mercat.

Quant als aspectes més locals, La Unió espera que tant l’executiu com el legislatiu s’òbriguen a discutir millores en la regulació de la cadena alimentària que la dote d’eines més eficaces per a reforçar la posició negociadora dels llauradors i ramaders i defensar-se de les pràctiques abusives. “Les ajudes estan per al que estan, però defensar els nostres preus en la cadena és el fonamental per a sostindre i millorar les nostres rendes”, subratllen.

D’altra banda, l’organització confia que es puga avançar en la millora del sistema d’assegurances agràries. “Hem de ser capaços, amb tots els implicats, de rescatar l’assegurança agrària per als llauradors i traure-la de la senda en la qual ha entrat en els últims anys d’encarir-la i retallar les seues prestacions”, apunten. També col·loca entre les seues prioritats la revisió en profunditat dels protocols de sanitat vegetal i animal.

Finalment, La Unió confia que 2025 siga també l’any en què, les organitzacions que s’asseguen a negociar totes aquestes qüestions, estiguen recolzades per les urnes i per l’acreditació de la seua implantació en els territoris mitjançant criteris objectius.

La Unió i la resta d’organitzacions d’Unión de Uniones continuaran treballant, en les taules de negociació i als carrers si és necessari, per al compliment del full de ruta signat a l’abril de 2024 i en la introducció de noves mesures que el milloren per a augmentar la rendibilitat del camp i que siga un negoci atractiu també per a afavorir eixe relleu generacional del qual tant parlen els polítics. En aquest últim aspecte, si la Conselleria d’Agricultura no convoca prompte les ajudes per a la primera instal·lació de llauradors i ramaders joves que porten des de 2021 sense publicar-se, La Unió podria organitzar mobilitzacions.