LA UNIÓ demana als diputats valencians en el Congrés suport perquè els ecorrègims de la PAC siguen flexibles i s’adapten a les realitat agrícola i climàtica de la Comunitat Valenciana

72
PUBLICITAT

La Unió Llauradora i Ramadera s’ha reunit amb diputats/des de la Comunitat Valenciana dels diferents partits polítics en el Congrés per a abordar la modificació del Reial decret 1048/2022 del Ministeri d’Agricultura a fi de flexibilitzar els ecorregíms en la Comunitat Valenciana, centrant-se en les particularitats agrícoles i climàtiques.

L’objectiu d’aquests canvis que proposa LA UNIÓ és permetre que les comunitats autònomes puguen adaptar els ecorrègims de la PAC a la realitat productiva de cadascuna d’elles. Se centra en el cas específic de l’olivar, però sense oblidar que s’ha d’adaptar per cultiu i producció ramadera.

En una intensa agenda de treball, representants de LA UNIÓ -el secretari general, Carles Peris; el membre de la Comissió Executiva, Arturo Zaragoza i el secretari tècnic, Joanma Mesado, han mantingut trobades amb diputats del PSOE, PP i de Compromís-Sumar.

Els requisits imposats per la normativa actual, encara que ben intencionats, no s’adapten adequadament a la realitat agrícola d’algunes zones especialment en àrees amb orografies i característiques climàtiques específiques, la qual cosa posa en risc la sostenibilitat de moltes explotacions i la capacitat dels productors per a beneficiar-se de les ajudes previstes per la PAC i, més concretament, de determinats ecorregíms.

LA UNIÓ ha presentat una sèrie de propostes als diputats valencians perquè els ecorregíms de la PAC siguen més flexibles i adaptats a la realitat agrícola i climàtica de la Comunitat Valenciana. L’organització agrària sol·licita així el suport dels diputats valencians per a impulsar tots aquests canvis i assegurar que els llauradors puguen beneficiar-se de les ajudes previstes i que, en molts casos, ara no poden sol·licitar per no adequar-se a la realitat valenciana, perdent així uns ingressos necessaris en èpoques de sequera com la que està travessant el camp, principalment en les zones de secà.

Es tracta de modificacions al Reial decret 1048/2022, a fi d’aconseguir una major flexibilitat en els eco-règims P5 (biodiversitat), P6 (cobertes vegetals sembrades o espontànies) i P7 (cobertes vegetals inerts), i mesures de suport específiques per a zones amb el risc de despoblació.

Propostes detallades de LA UNIÓ

Quant a la flexibilització del ecorrègim P5 (Biodiversitat) es proposa, entre altres, incloure matolls autòctons perquè els llauradors valencians no hagen de crear nous espais de biodiversitat artificials. Sobre la flexibilització del ecorrégim P6 (Cobertes Vegetals Vives o Sembrades) es demanen alternatives de gestió del sòl, com el llaurat superficial independentment del pendent o cobertes temporals, en zones on les condicions climàtiques dificulten la recol·lecció d’olives o fruita seca.

Quant a la flexibilització del ecorrègim P7 (Cobertes Vegetals Inertes), LA UNIÓ proposa modificar el període de cobertes inertes fins al 31 d’agost, amb la possibilitat de retirar-les temporalment durant la recol·lecció, ajustant-se al calendari agrícola de la Comunitat Valenciana de cultius com l’olivar en determinades zones. Finalment, en les mesures per a Zones amb el risc de Despoblació, l’organització proposa una clàusula de flexibilitat en els ecorregíms per a les zones rurals amb alt risc de despoblació, adaptant els requisits a la realitat autonòmica.