L’estat d’alarma ha causat grans pèrdues econòmiques en tots els sectors. El ramader i agrícola no n’ha estat una excepció: tot al contrari, es tracta d’un servei essencial que està patint grans pèrdues derivades del confinament i la cessió d’activitats no essencials.
La Unió de Llauradors i Ramaders ja ha estimat unes pèrdues de 11.480.724€ pel sector de la ramaderia a la província de Castelló, incloses les pèrdues del període del Covid-19 i les derivades d’aquest que romandran durant la resta de l’any.
Segons Francis Ferreres, tècnic de ramaderia de La Unió, els sectors més perjudicats són aquells els quals els seus principals clients estan en activitats declarades com a no essencials i que, per tant, han hagut de tancar. És el cas d’algunes espècies ramaderes remugants com l’oví-caprí, tant de carn com de llet, i el sector boví.
Els sectors ramaders com l’oví, caprí i boví són els principals damnificats pel Covid-19. La venda de corders, cabrits i carn de boví ha patit una davallada de forma alarmant. Amb el tancament de restaurants, el consum individual a les cases es decanta per un altre tipus de carns més econòmiques, com el pollastre o el porc, fet també derivat de la crisi econòmica que repercuteix en la baixada del consum de productes de qualitat. Els ramaders d’oví ja van notar la gran davallada del preu del corder des de principis de març. A més, tant Setmana Santa com el Ramadà solen ser períodes en què es consumeix molta carn d’oví, i amb el confinament el consum no serà el mateix. Davant un possible perllongament d’aquesta situació, La Unió de Llauradors preveu que el preu del corder s’establirà en els 50€ de mitjana.
Aquest problema afecta també als preus de la proteïna, que s’han vist elevats i això repercutirà en un ascens proper del preu del pinso i, com a conseqüència, una inevitable reducció dels beneficis dels ramaders.
Els ramaders ja estan aplicant diferents estratègies per tal d’evitar pèrdues en les explotacions, però es tracta d’un sector on actualment regna la incertesa, ja que si l’exportació es redueix el sector es veurà en perill.
D’altra banda, el sector boví ja ha patit una davallada d’un 20-25% en el preu dels vedells. A més, la demanda d’aquest sector és menor perquè no es promociona: en visitar grans superfícies trobem buides les prestatgeries d’aviar, porcí…, però plenes les de carn de boví, caprí i oví, de preu més elevat.
També s’han vist afectats de manera considerable els productors d’oví i caprí de llet, la producció dels quals anava destinada a l’elaboració de formatges i iogurts que s’han quedat sense sortida comercial en tancar restaurants i mercats ambulants. A més, a la província de Castelló trobem empreses formatgeres de mida mitjana o menuda, que aposten per una línia de producció basada en la qualitat i no en la quantitat, i això s’ha vist afectat pels canvis de consum dels consumidors, que han deixat de banda els productes de preu més elevat i, per tant de més qualitat.
A aquesta situació s’afegeix la problemàtica de que grans supermercats competeixen amb altres superfícies per continuar sent els més econòmics del mercat, fet que agreuja la davallada dels preus dels productes.
D’altra banda, els ramaders han mostrat la seua indignació envers les ajudes presentades per les Administracions. Tant les ajudes a l’oví i caprí com les ajudes a autònoms de la Comunitat Valenciana són insuficients per pal·liar els efectes negatius de les pèrdues que pateix el sector ramader. La Unió de Llauradors i Ramaders ja ha anunciat que presentarà esmenes al Ministeri, sol·licitant una línia d’ajudes directes per a les persones productores amb l’objectiu de que no abandonen les seues explotacions i puguen continuar mantenint-les.