La Unió de Llauradors denuncia la caiguda del preu de l’ametla a causa de moviments especulatius

950
PUBLICITAT

El descens de producció per la sequera i la baixada de cotitzacions frustren les expectatives d’una campanya en la qual els productors tenien molta esperança

La Unió de Llauradors lamenta que el preu de l’ametla s’haja desplomat les últimes setmanes i haja frustrat les bones perspectives que els productors tenien dipositades per a aquesta campanya que ha iniciat ja en algunes zones de la Comunitat Valenciana la seua recol·lecció.

El preu de l’ametla en gra es va situar al llarg del mes d’agost lleugerament per damunt dels 5 €/kg, la qual cosa suposa en relació al mateix mes de la campanya passada un descens de 3,55 €/kg, és a dir, una baixada de la cotització del 42%.

El comportament ha sigut similar en totes les comunitats autònomes, encara que la repercussió no serà la mateixa. Per exemple a Aragó el descens de preu ha sigut proper al 37% però es preveu una collita superior en un 17% a la de la campanya passada, per la qual cosa els ingressos es podran compensar. No obstant això a la Comunitat Valenciana la baixada de preu és del 42% i es preveu un descens de producció del 27%, per aquest motiu els ingressos dels llauradors es veuran doblement afectats.

En les zones productores de la Comunitat Valenciana es preveu una producció de prop de 4.400 t, encara que la greu sequera que s’arrossega ja les últimes quatre campanyes -i més en aquesta última- podria reduir encara més els rendiments i és possible que la collita siga fins i tot inferior. En el conjunt estatal es preveu una producció propera a les 46.000 t, la qual cosa suposarà un descens de poc més del 12% sobre la campanya passada.

La situació que s’ha originat a Espanya, és a dir descens de preu i de producció, és radicalment diferent a la qual s’observa en altres països productors. A Itàlia el preu de l’ametla al juliol havia caigut un 23% fins a situar-se en una mitjana de 7,68 €/kg, però s’espera un augment de collita del 100%. A Califòrnia (Estats Units) el preu que reben els llauradors ha baixat un 6% però la collita ha augmentat un 8% i se situara en unes 930.000 t, per la qual cosa es pot veure compensada d’aquesta manera la renda dels llauradors.

El responsable de fruita seca de LA UNIÓ, Juan Pastor, qualifica aquesta situació per als productors “com a indignant i es pregunta si no hi ha ningú capaç de posar fre a aquesta especulació i establir una mica d’ordre en un cultiu que semblava que aquesta campanya anava a ser la taula de salvació en gran part de les comarques de secà de l’interior.

“Sembla que hi ha una mà negra que s’encarrega de fulminar les il·lusions i no vol que els productors d’ametla isquem de la misèria” i es pregunta “per què si Espanya és un país que necessita importar molta més ametla de la que produeix, és a dir, si existeix una demanda que necessita el doble de l’oferta, per què els preus poden caure d’aquesta manera?, apunta el responsable del sector de fruita seca de La Unió.