La Unió de Llauradors adverteix de la desaparició d’un 30% de ruscs per culpa dels plaguicides i la climatologia

720
PUBLICITAT

La Unió de Llauradors alerta que la crisi per la qual travessen els apicultors de la Comunitat Valenciana s’agreujarà amb la desaparició d’un 30% dels ruscs aquest any a causa dels efectes de la climatologia i a l’aplicació de plaguicides en època de floració.

Els ruscs d’abelles estan febles aquesta campanya per diverses qüestions relacionades amb la climatologia. A la manca d’aliment davant l’escassetat de floració per l’absència de pluges se li sumen les baixes temperatures prolongades dels últims dies i els vents persistents que impedeixen el vol de les abelles i els produeix la mort.

A la mortaldat hivernal normal d’entre un 5 a un 10% s’ha d’agregar un altre percentatge que pot variar entre el 10 al 20% del que ve sent normal. La desaparició de colmenes i la debilitat de les que queden provocarà que hi hage una producció de mel molt per baix de la de l’any passat.

L’ús dels plaguicides a la floració dels arbres fruiters també provoca en aquestes últimes setmanes la mort d’un gran nombre de colmenes, sobretot en els de floració primerenca com presseguers i nectarinos.

“Es tracta d’una campanya molt adversa climatològicament per a les abelles amb una combinació de circumstàncies molt perjudicials que s’agreugen amb l’ús indiscriminat d’insecticides, el que agreujarà sens dubte la situació dels productors”, assenyala Carlos Muñoz, responsable del sector apícola de la Unió.

En aquest sentit a la desaparició d’un gran nombre d’arnes any rere any cal sumar també l’augment dels costos de producció (assegurances, desplaçaments, etc ,.) per als apicultors de la Comunitat Valenciana o les limitacions per produir mel de flor del taronger , pel que calen mesures urgents des de les administracions perquè l’ofici no desaparegue.

La Unió indica que les abelles existeixen en la terra des de fa més de 60 milions d’anys i poden sobreviure sense els humans. No obstant això, l’homo sapiens, que tot just porta 250.000 anys al planeta, no pot sobreviure sense les abelles. La supervivència i l’evolució de més del 80% de les espècies vegetals del planeta i la producció del 84% de les espècies conreades a Europa depèn directament de la pol·linització entomòfila. No oblidem per tant que un terç de la dieta humana procedeix directa o indirectament de la pol·linització realitzada per les abelles.

Precisament aquest cap de setmana se celebren a Burgos les III Jornades Apícoles de la Unió d’Unions a les que assistiran apicultors de la Comunitat Valenciana. Els participants abordaran tot el relacionat amb l’apicultura, els reptes i les estratègies sanitàries, el maneig de ruscs o els mètodes de control de la varroa, un àcar que mata els ruscs.

Amb aquestes jornades pretén subratllar la importància d’un sector que suma dos milions i mig de ruscs a Espanya, el primer país productor de mel de la Unió Europea, sobretot en comunitats autònomes com la nostra, Castella i Lleó, Andalusia i Extremadura, que són les que més produeixen i més ruscs tenen en el territori estatal.