La Unió acusa a Vox de negar ajudes a ramaders de boví front a altres comunitats

84
PUBLICITAT

Les granges de vaques de la província, la majoria a les comarques d’interior, manquen de subvencions per a enfrontar-se a la Malaltia Hermorrágica Epizoòtica (EHE)

“Malgrat ser un partit defensor de la ramaderia, la veritat és que al final amb Vox al capdavant de la Conselleria d’Agricultura els productors valencians de boví no han rebut ajudes per la Malaltia Hemorràgica Epizoòtica (EHE), com sí ho han fet els d’altres comunitats autònomes”. Són les paraules de La Unió Llauradora i Ramadera davant la falta de subvencions per als ramaders de boví, amb la majoria de les granges situades a les comarques de l’interior de Castelló, que s’enfronten a la Malaltia Hermorrágica Epizoòtica.

La Unió ha insistit a través d’un escrit dirigit al conseller d’Agricultura, José Luis Aguirre, a establir una línia d’ajudes per als ramaders de boví de la Comunitat Valenciana els animals de la qual han patit els efectes de la Malaltia Hemorràgica Epizóotica. En algunes zones a més, com el nord del Castelló, estan patint les conseqüències de la sequera i la falta de pastures i aigua, amb moltes explotacions que han de subministrar-se de cubes per a donar beure als animals.

Ja el mes de setembre passat va enviar un escrit on se l’informava que a pesar que les deteccions eren escasses era de preveure que anirien en augment com així ha sigut. Moltes ramaderies, a més, no han declarat la malaltia tant per desconeixement o por com per la falta d’incentius.

Altres comunitats autònomes sí han posat en marxa línies d’ajuda per a les seues explotacions bovines afectades per la EHE. És el cas d’Extremadura, amb un pressupost de 3,4 milions d’euros i 35 euros/animal; de Castella i Lleó, amb un pressupost de 5,73 milions d’euros i entre 500-1.000 euros per explotació i, finalment, la Comunitat de Madrid, amb un pressupost de 827.200 euros per a despeses veterinàries i 294.000 per mort de l’animal i una ayudade entre 800 i 6.000 euros per explotació.

La Unió considera que aquestes ajudes posicionen les explotacions ramaderes valencianes de boví en una situació de desavantatge competitiu. Per això, torna a sol·licitar l’establiment urgent d’una línia extraordinària d’ajudes per a les explotacions bovines afectades per la Malaltia Hemorràgica Epizoòtica.

Per al finançament d’aquesta ajuda, l’organització proposa utilitzar la línia pressupostària S0286 “Ajudes generals Ramaderia-MAGRAMA”, dotada amb 895.000 euros, destinada a la millora de les explotacions ramaderes i les agrupacions de defensa sanitària per als programes de qualitat sanitària i millora de la renda de les persones ramaderes.

La Unió agraeix la postura de la Conselleria d’Agricultura d’exigir al Ministeri d’Agricultura la disponibilitat d’una vacuna contra la malaltia per al sector boví. No obstant això, “som conscients que aquesta mesura efectiva tardarà a estar disponible, ja que no depén exclusivament de les administracions i actualment no tenim a la nostra disposició cap vacuna a la Unió Europea”, indica La Unió en el seu escrit a Aguirre.