La UJI publica un nou llibre sobre Sant Vicent Ferrer amb material inèdit sobre la seua obra

1138
PUBLICITAT

La Universitat Jaume I ha publicat «La predicació de Sant Vicent Ferrer per les comarques de Castelló», una obra escrita que tracta la vida de Sant Vicent Ferrer a partir dels seus sermons i les relacions que va establir amb els territoris de Castelló. El seu autor, Tomàs Martínez Romero, qui és catedràtic de la Universitat Jaume I i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans, descriu al seu llibre com s’ha constituït la llegenda d’aquesta figura religiosa a les comarques castellonenques a partir de materials i continguts inèdits fins ara. 

«La figura de Sant Vicent Ferrer és fonamental i bàsica en l’imaginari col·lectiu valencià», destaca l’autor del llibre, qui ha aconseguit tractar aquesta santedat des d’una perspectiva mai vista: amb sermons inèdits i noves contextualitzacions, com ara l’edició de nou sermons llatins predicats en diverses comarques castellonenques amb la traducció actual corresponent i un bon nombre d’explicacions que en faciliten la lectura.


L’obra de Martínez Romero es fonamenta, per tant, en el camí que va fer Sant Vicent per Castelló i ens aproxima un vessant més personal, al tractar les seues predicacions i miracles al pas per aquestes terres. «L’itinerari de predicació que més ens interessa és el que va realitzar en maig i juny del 1413, perquè s’han conservat inèdits, en llatí, els sermons que va predicar en valencià», descriu l’autor, sobre sermons celebrats en pobles com Atzeneta, Albocàsser, Sant Mateu, Benicarló o Vila-Real. «Aquests sermons són un document imparable, que ens transporta a una altra època i ens apropa el que degueren sentir els nostres avantpassats», conclou Martínez.