Morella és un poble conegut per tots els atractius arquitectònics i culturals que l’envolten. Això l’ha convertit en un referent turístic que acull a milers de visitants durant tot l’any. En els últims anys, també ha agafat una especial importància la seua variada gastronomia que ofereix plats tradicionals i d’avantguarda amb productes de proximitat en els diferents establiments. Així, en estos mesos d’hivern el protagonisme és per a la trufa negra, un producte versàtil per a elaborar una gran quantitat de plats dolços i salats.
Al voltant d’este fong, van nàixer fa més de 20 anys les Jornades de la trufa Morella-Els Ports. Estes tenen la finalitat de mostrar la riquesa dels productes amb la participació de restaurants i establiments de la comarca. El divendres 24 de gener tindrà lloc l’acte de presentació de la seua 22a edició a les 20.00 hores a la Llotja de l’ajuntament i on es podrà fer la primera degustació de plats amb la varietat local de la trufa, la tuber melanosporum. Este serà el tret d’eixida de les jornades que tindran menús especials i altres activitats alternatives disponibles fins al 16 de març. Tota la informació està disponible a la pàgina web de Morella Turística.
Pel que fa als restaurants, este any participen el Cardenal Ram, Casa Roque, Daluan, El Mesón del Pastor, Pizzeria Lola i Vinatea de Morella; El Faixero i Reviscolem el Ring de Cinctorres i l’Hostatgeria Sant Jaume de Coratxà. A més, hi haurà tallers amb degustacions a Casa Roque i visites guiades amb Noverint, les quals finalitzaran amb tast de productes i trufa a la formatgeria El Pastor de Morella i Casa Guimerà.
Estes jornades tenen com a protagonista la trufa negra dels Ports. Es tracta d’un producte molt versàtil que s’utilitza en una àmplia varietat de receptes. Plats tradicionals i innovadors accepten el sabor de la trufa per a oferir una experiència diferent i, fins i tot, els dolços i postres es combinen amb este fong considerat el diamant negre dels Ports. Trufa laminada simplement amb oli i sal, cura per acompanyar amanides o carpaccios, per aromatitzar receptes de caldos o ous. També enriqueix les carns farcides, fins i tot brilla en les postres. La intensitat del seu gust, l’aroma i la versatilitat que ofereix en cuinar-la, converteixen este fruit en la joia de la cuina morellana.