La trufa negra reina aquest cap de setmana a Benassal

238
PUBLICITAT

– El municipi celebra la XVIII Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat amb fira de productes, xarrades, tastos i concursos per a totes les edats
– El xef estrela Michelin Miguel Barrera ha sigut reconegut amb la ‘Trufa d’Honor de l’Alt Maestrat 2022’

Desenes de persones han tingut l’oportunitat de gaudir durant la jornada d’avui de diverses activitats per a entendre i realçar a l’or negre de la gastronomia: la trufa. I és que Benassal celebra durant tot el cap de setmana la XVIII Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat.

Per això, el dia d’avui s’ha succeït amb activitats d’allò més variades com a xarrades, tastos, activitats infantils, fira de productes o el lliurament de la ‘Trufa d’Honor de l’Alt Maestrat 2022’ al xef Miguel Barrera.

Després d’un desdejuni amb productes típics del poble, han començat les xarrades incloses dins del vessant tècnic de la jornada. Santi Puig i Jordi Grau tècnics de l’empresa AiguaAmbient, han oferit una interessantíssima ponència sobre ‘el reg localitzat: instal·lació, maneig i automatització en finques truferes’; Josep Mª Serentill, gerent de LAUMONT S.L. i president de la Federació Espanyola d’Empresaris de Bolets i Trufes, Miguel Segura Just, secretari, i Gerard Llorens director de vendes de l’entitat han parlat sobre diferents propostes i alternatives al reconeixement de la marca de qualitat de les trufes; i Clara Rascón Lozano, directora tècnica d’Arte Trufa, ha posat el focus d’atenció en la gestió de les plantacions truferes i l’augment de produccions. Així mateix, l’Associació de Truficultors de la província de Castelló (TRUFCAS) ha oferit una presentació sobre l’entitat i la manera d’associar-se.

De manera simultània, ha tingut lloc la part més lúdica de la Mostra, la Fira Monogràfica. El recinte firal, amb llocs de venda i exposició de productes d’empreses vinculades a la trufa, així com d’altres vinculades a la tradició de Benassal i la comarca, ha estat obert en horari de matí i vesprada.

“Este un reconeixement important perquè significa donar-li valor a la nostra trajectòria. Donar-li valor al nostre treball durant tants anys. Que la gent dels voltants et valore per a nosaltres és molt important. A vegades tenim o veiem coses que estan més lluny i no li donem importància a coses que estan al costat de casa que, al final, és el que més t’ompli i el que més il·lusió et fa. Per això, per a mi és molt important que la gent del costat de casa em valore. Què valore el meu esforç, el meu treball i, bo, aqueixa dedicació de tota una vida a donar-li valor als nostres productes”. Són les paraules del xef estrela Michelin Miguel Barrera Barrachina qui ha sigut reconegut amb la ‘Trufa d’Honor de l’Alt Maestrat 2022’. El xef, a més, ha afegit que un producte com la trufa negra és “important impulsar-lo perquè la gent d’ací que té trufa no sempre sap com utilitzar-la. Falta treball en aquest aspecte. Per fer perquè la gent sàpia donar-li l’ús correcte a la trufa i no pensar, per exemple, que per posar més quantitat o cuinar-la més estona és millor, sinó aprendre a utilitzar-la en la mesura i temps que corresponga”.

L’oportunitat de provar i conéixer els productes de la terra ha vingut de la mà de David Buch, director de l’Escola de Tastes de Castelló, sommelier internacional i professor tècnic en diferents centres de formació en hostaleria, qui ha oferit als presents un tast comentat de formatges trufats i vins espumosos; i representants de Bolíssim (Vilafranca) i Clos d’Esgarracordes (Les Useres) que han oferit una degustació guiada d’una selecció de tres productes de cada entitat.

Així mateix, els xiquets i xiquetes majors de 5 anys han pogut gaudir durant la vesprada del parc d’aventura mòbil Viunatura amb ponts tibetans i passarel·les elevades patrocinat pel Gremi Turístic i Cultural de Benassal.

Demà diumenge 27 de febrer, la XVIII Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat se centrarà en la Fira Monogràfica obrint el recinte firal del pavelló polifuncional a les 10h. A més, de 10.30h a 11.30h se celebrarà el XIII Concurs de Trufa Negra de Major Pes en l’estand de la Unió de Llauradors i Ramaders amb la recepció de trufes, comprovació de pes i exposició. També a les 10.30h tindrà lloc el XVIII Concurs de Gossos Cercadors de Trufa al qual seguirà el IV concurs infantil en la mateixa modalitat. A les 13h hi haurà un tast popular de dues tapes trufades a càrrec del Mesón la Piqueta de Benassal i de Cervesa Montcàtil, elaborada amb Aigua de Benassal. El lliurament de premis de la XVIII Mostra de la Trufa de l’Alt Maestrat serà a les 13.30h. Indicar que les persones interessades a visitar el recinte firal el podran fer fins a les 18h.