La trashumància recorre la Ruta del Llosar

733
Trashumància
Trashumància

FOTOS DE DIEGO IBAÑEZ

Els ramaders transhumants que travessen la Ruta del Llosar han iniciat el camí de descens des de les muntanyes de Terol fins a la costa del Baix Maestrat i el Montsià, a Tarragona.

Aquest any el descens s’ha endarrerit una mica respecte a anys anteriors, a causa de les elevades temperatures. En dies passats van realitzar la ruta dels ramats d’ovelles, recorrent el camí des de Fortanete i Cantavieja fins a Vinaròs i Ulldecona. En aquest cas el trànsit es produeix per Vilafranca, Ares, Morella, Catí, Xert i la Jana.

En el cas dels ramats de boví el recorregut és més curt. Ahir va travessar Vilafranca bestiar que va des Valdelinares fins al terme de Morella. Es tractava d’un bestiar de vaques de carn. Aquests dies el camí també el realitzen els ramats de bous braus. El recorregut parteix de Valdelinares i travessa Mosqueruela, Vilafranca, Ares i Morella.

En el cas dels ramats de boví es necessita un major nombre de pastors per controlar el ramat. Els pastors avancen al costat de les caps de bestiar a cavall, de manera que resulta més fàcil manejar a les vaques.

Si bé no circula amb tantes caps de bestiar les imatges s’assemblen a les del llunyà oest. Els ramaders compten amb pastors o ramaders amics i fins i tot aficionats que se sumen a controlar el bestiar. Fins i tot veterinaris que habitualment tracten el bestiar formen part de la comitiva.

Les rutes oscil · len entre els quatre dies i una setmana. Amb els bestiars de boví s’avança més ràpid que amb els d’oví.

En el cas de les ovelles el descens es produeix des prats situats a més de 1.400 metres d’altura fins al nivell del mar. En el cas dels ramats de boví el descens no és tan acusat, si bé es passa dels 1.800 metres del Maestrat i serra de Gúdar Terol fins als 1.000 metres del terme de Morella.