TRASHUMANCIA VILAFRANCA (5)

Durant els mesos de maig i de juny és possible conèixer en primera persona una activitat ramadera tan històrica com la transhumància. Les actuals carreteres són antigues vies pecuàries per les quals el bestiar passava sense problemes i els camins els seus llocs de pastura. Amb el pas de la transhumància es torna a aquests temps. Les ovelles i les vaques circulen lliurement pels camins i carreteres compartint calçada amb cotxes i bicicletes.

A més, la ruta que discorre per Vilafranca i Els Ports, la ruta del Llosar, és la ruta històrica de les pastures transhumants del Maestrazgo de Terol a les costes de Castelló i Tarragona on en els mesos d’hivern es disfruta de climes més suaus. En l’actualitat, aquesta ruta continua sent la més important del pas de bestiar a la província de Castelló.

Així les coses, tots aquells interessats a veure, fotografiar i conèixer a aquells que mantenen viva aquesta tradició poden fer-ho els dies 25 de maig i 8 de juny, ja que serà el moment en què les ovelles de Gonzalo Altaba i les vaques avilenyes de Hermanos Martorell Gargallo passen per Vilafranca cap a Terol. Per a més informació i inscripcions consultar amb la Comarca del Maestrazgo en el 964 185 242 (extensió 2) o correu electrònic a turismo@comarcamaestrazgo.org.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA