La tradició del pa i les pastes: dels forns medievals als forns actuals

594
PUBLICITAT

L’olor del pa només eixir del forn. Una aroma indescriptible que a molts transporta a les seues llars, a la seua infantesa. I és que, el pa, en qualsevol de les seues moltes varietats, és una constant en la vida i ho ha sigut des de segles enrere. A hores d’ara, si volem pa o algun tipus de pasta anem a la tenda i el comprem. En el cas dels més manyosos a la cuina pot ser que el coguen al seu propi forn i puguen gaudir d’aquesta olor des de la comoditat de la seua cuina. No obstant això, com coïen el pa o enfornaven les pastes els nostres avantpassats? La resposta és senzilla al mateix temps que curiosa per a aquells que no coneguen els costums dels pobles: s’emportaven les diferents elaboracions en cru als forns municipals i allí es cuinaven pagant una taxa bé a l’Ajuntament o al propietari d’aquest forn.

Quan parlem de forns i tradició a l’Alt Maestrat Human Land hi ha un que ens ve al cap sense dubtar-ho: el Forn de Dalt de Benassal. Aquest antic forn medieval va ser creat per l’Ordre del Temple a la fi del segle XIII. Més tard, va passar a ser propietat de l’Ordre de Santa Maria de Montesa que, temps després, el va vendre a les famílies Vives i Miralles, dues de les famílies nobles més influents de la localitat. En les últimes èpoques d’ús del forn, aquest va passar a tindre titularitat municipal, la qual és manté fins a l’actualitat.

Durant segles, el Forn de Dalt va ser el forn comunal del poble al qual tots els habitants portaven la massa del pa preparada a casa per a coure-la. Per la cocció pagaven una taxa, que podia ser en diners o en espècies. Fins a, aproximadament, la dècada dels 70 del segle passat, el Forn de Dalt seguia a ple rendiment i era punt de trobada i reunió d’aquells que anaven a pasturar i coure el pa. Amb els anys i l’avanç de les tecnologies i augment de les possibilitats de les famílies per a tindre el seu propi forn a casa, la funció principal del Forn va quedar en desús. Després del seu tancament va quedar sense ús i no va ser fins a 2015 quan es va restaurar com a espai cultural. El Forn de Dalt de Benassal continua sent un important punt de reunió i centre d’informació turística en el qual el visitant coneix quina era la funció dels forns medievals i la seua importància al llarg de la història, així com serveix de punt de difusió del pa artesà.

Encara que els forns comunals ja no compten amb el seu ús primitiu, en qualsevol visita al territori Alt Maestrat Human Land, es té l’oportunitat de degustar pans, pastes i coques, tant dolces com salades, als forns i pastisseries. La tradició es barreja amb la modernitat i els nous sabors, però les olors que es desprenen dels forns continuen sent igual d’especials. El tradicional pa de poble, les coques amb productes de la terra com ametles, avellanes o formatge, les pastes que varien en funció de l’època de l’any adaptant-se a les tradicions i els productes de temporada… Ares, Albocàsser, Benassal, Catí i Culla ofereixen al turista tota una experiència gastronòmica basada en la tradició i les aromes de la terra, les aromes de la llar.