La Torre d’En Besora es situa al capdavant de les energies renovables

382

-La localitat castellonenca construeix la primera comunitat d’energia solar a la província

Tradicionalment s’ha relacionat la innovació i els avanços a les ciutats urbanes. La Torre d’En Besora, població d’interior amb 158 habitats, evidencia que l’afirmació és una falsedat. I és que la localitat ha començat a construir la primera comunitat d’energia renovable de la província de Castelló, amb la instal·lació de panels fotovoltaics. El projecte ha estat impulsat per tres entitats: les empreses ramaderes Lactis Els Masets, i Cabritillo del Maestrazgo; i l’Ajuntament de la localitat. Aquest serà el primer projecte d’aquestes característiques que rebrà a la província el suport de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

Sobre el sostre d’una nau de granja es situen ja les primeres peces de la instal·lació fotovoltaica de 83,2 kW que abastirà d’energia a les tres entitats associades. «Açò suposa estalviar-nos molts diners perquè la veritat és que la ramaderia necessita molta energia», explica Mila Beltran, cap de l’empresa Cabritillo del Maestrat. Envoltades d’un entorn immillorables troben les dues empreses que es beneficiaran de l’energia solar, entre ramats de cabres i ovelles s’aconseguirà produir una energia més sostenible. No obstant això, l’Ajuntament també tindrà benefici. «Per a nosaltres també suposarà un estalvi de consum elèctric, com el de l’enllumenat públic o la depuradora propera a les explotacions», afirma David Vicente, alcalde de la població.

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial ha volgut involucrar-se en el projecte, per això es farà càrrec d’una part del cost de la infraestructura, 45.983,60 euros, d’un total de 76.360. Els experts calculen que cada temporada es generaran uns 180 000 kW/h, i l’aposta per l’energia solar ajudarà a un estalviament aproximat de 11 000 euros. 

A partir d’ara, tots els productes càrnics, i lactis que es produiran a La Torre d’En Besora tindran un fons sostenible. A més d’aconseguir la satisfacció d’impulsar la innovació en un entorn rural i reactivar l’activitat del sector primari de la comarca d’una manera responsable amb el medi ambient.