Demetrio, i la seua familia

-Les Pluges d’agost i setembre auguren una bona collita de tòfona negra
-La Campanya s’estén des del 15 de novembre al 15 de febrer.

El dissabte dia 15 es va iniciar una nova campanya tofonera a l’interior castellonenc. Des de Viver a Morella, des de Castell de Cabres a Barraques als territoris de muntanya de Castelló es troben entre les zones amb millors tòfones d’Espanya. Aquest any es preveu una bona collita. Així ho apunten els cercadors de tòfona i els propietaris de plantacions. A l’agost i setembre les precipitacions van ser abundants. Com a mostra els 200 litres per metre quadrat que van caure a Vilafranca al setembre, rècord des que des de fa quatre dècades es va iniciar la recopilació de dades. Aquestes pluges abundants durant l’estiu acostumen a ser sinònim de bona campanya. Durant el cap de setmana ja s’han recol·lectat les primeres tòfones en camps d’avellaners, alzinars naturals i plantacions.

Demetrio, i la seua familia
Demetrio, i la seua familia

Si hi ha abundància de tòfones el major risc, segons apunten els cercadors, passa pel senglar. I és que el seu olfacte és sibil·lí a l’hora de detectar aquest menjar per després treure’l de la terra. El dubte seran els preus. Per on passa el porcí ja no queda tòfona i això són pèrdues de centenars o potser milers d’euros. Fins que no arriben els primers mercats durant aquesta setmana serà difícil establir un barem. Els anhelats 500 euros per quilo d’anteriors campanyes no acostumen a arribar fins a les dates pròximes al Nadal.

Tòfones
Tòfones


Les tòfones creixen sota l’aixopluc de les arrels de les alzines i els avellaners. Un or negre gastronòmic que cada vegada cobra més valor. A l’interior castellonenc encara es mantenen oberts diversos mercats tofoners. El de Morella és un dels més coneguts. Cada divendres a la nit compradors i venedors es reuneixen per comentar com ha anat la setmana, fixar preus i concretar transaccions. Però a més a Vilafranca, Benassal o Vistabella continua havent bars de referència on compradors i venedors-cercadors, van per confirmar les transaccions. La producció de tòfona silvestre està en declivi “per la sobre explotació i per l’acció dels senglars”, segons comenta Jorge Membrado, conreador membre del Consell de la Tòfona de Morella, una agrupació de compradors i venedors.

José Ferrer buscant tòfones a Morella
José Ferrer buscant tòfones a Morella

A Benassal la referència és Demetrio. Des de fa més de cinquanta anys es dedica a la recol·lecció en boscos d’alzines i camps d’avellaners, a més de en les seves pròpies plantacions. És un dels veterans en la matèria. Avui en dia Demetrio és una referència en el mercat dels bolets i les tòfones.

La tòfona, des dels anys seixanta, suposa un ingrés afegit per als veïns de l’interior, especialment els agricultors i ramaders que troben en ella un complement a la seva activitat. Des de novembre fins a febrer busquen la tòfona ajudats pel seu gos. Els gossos són la “eina” indispensable per trobar les tòfones. Si estan ben ensinistrats són la millor i indispensable ajuda. Hi ha casos singulars com Cochi, la javelina de Pina que és tot un atractiu en les exhibicions que s’organitzen.

Els preus oscil·len en funció de la qualitat del producte, el moment de la temporada, la quantitat i la demanda. Poden superar els 500 euros per quilo. S’aprecia el correcte punt de maduració, aroma i sabor de la tòfona, a més que la seva venda es propiciï en una època determinda. L’entorn de les dates nadalenques és el moment en què la tòfona està més buscada i es paga més per ella. En els últims anys a Catí, Benassal i el Palància han proliferat les plantacions. Els viveristes les defensen com a alternativa a l’explotació de la tòfona silvestre. Els puristes diuen que les silvestres són molt millors. La veritat és que a Viver o Sarrión, ja a Terol, la tòfona està agafant pes econòmic. En aquest sentit els de Terol els porten avantatge als castellonencs. Les plantacions estan molt més esteses a la Serra de Gúdar.

Cochi
Cochi

Els municipis de l’interior subhasten les forests públiques per al seu aprofitament tofoner. En aquest cas la regulació està més implantada que en els bolets on, a Castelló, els cercadors campen a plaer amb cistella i navalla. L’avantatge amb què compten els truficultors és que sense un bon gos poc o gens hi ha a fer.

-Jornades

Des de fa una dècada les jornades gastronòmiques dedicades a la tòfona han proliferat al Maestrat, els Ports i el Palància. Morella organitza les seves pròpies jornades, al Maestrat i els Ports una roda de municipis acull unes jornades anuals que han passat per Portell, Ares, Culla, Benassal, Catí, Todolella o Sorita. Vistabella també és fidel a la seva cita anual. En el Palància Viver o el Toro tenen els seus propis espais. I és que la tòfona s’associa a l’interior, al fred, a l’hivern ia la rica gastronomia. Les jornades compten amb demostracions gastronòmiques, concursos que premien la tòfona més gran i pesada o concursos de gossos cercadors. La tòfona s’aplica en carns, postres, ous, licors, peix, olis … La seva aroma emana per acontentar els paladars més exquisits. Els plats amb tòfona sumen sencers.

Tòfones
Tòfones

-La campanya

Poques vegades s’ha escoltat als truficultors dir que ha estat una bona campanya. I és que el seu caràcter reservat els ajuda a “amagar” una mica la realitat. “Ui, molt poques. Hi ha però no gaire bones …” s’escolta en els mercats. Hi haja o no hi haja mai se’ls escoltarà dir que ha estat un gran any. Els seus motius tindran. Els gossos ja estan apuntant i els cercadors ja caminen per la muntanya a la recerca del preuat tresor. I és que la tòfona té mística de botí amagat en el mapa de les muntanyes de l’interior.