La Generalitat reconeix el caràcter forestal temporal de plantacions per a la producció intensiva d’aquestes espècies
El registre de plantacions forestals temporals de la Comunitat Valenciana de la Conselleria de Medi Ambient ha tramitat 644 expedients durant 2023, 528 corresponents a la provincia de Castelló. En termes de superfície, els cultius tofoners ocupen un total de 1.068 hectàrees; els de paulònia, 70, i els de xops, 16; els de nogueres i pins només ocupen tres i dos hectàrees, respectivament.
La província que més plantacions té registrades és Castelló: destaca el gran nombre de parcel·les tofoneres a les comarques occidentals. Les de paulònia estan situades, la major part, en ambients més càlids en la mitat oriental de les tres províncies. Els cultius de xops i de noguera registrats es localitzen, únicament, a València.
Així, entre altres espècies, és possible incloure en el Registre les xopades, les plantacions per a producció de tòfones o de paulònies. Els cultius registrats es poden eliminar en qualsevol moment, es donen de baixa presentant una declaració responsable, de tal manera que els terrenys es poden destinar per a un fi agrícola.
Per al director general de Medi Natural, Raúl Mérida, este registre funciona com una “ferramenta administrativa àgil per a reconéixer el caràcter forestal temporal de plantacions d’espècies per a la producció intensiva, que s’establixen en terrenys de vocació agrícola”. En definitiva, facilita l’accés a la informació sobre plantacions forestals temporals, assegura la traçabilitat dels productes obtinguts i servix per a elaborar les estadístiques forestals. Es pot accedir mitjançant l’enllaç següent.
“En l’actualitat, el Registre inclou 1.952 plantacions i se n’han donat de baixa cinc. A més, s’ha desestimat la inclusió de 123 plantacions, en la majoria dels casos per localitzar-se en terreny forestal o per haver rebut subvencions de la PAC per al repoblament de terres agràries en la dècada dels noranta”, ha matisat Raúl Mérida.