La sol·licitud per a recol·lectar trufes en terreny forestal haurà de presentar-se amb tres mesos d’antelació

130
Tòfones

– Les direccions territorials de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient seran les encarregades de concedir les autoritzacions

– Una nova disposició administrativa actualitza, aclareix i simplifica la norma existent i busca una gestió forestal sostenible

La sol·licitud per a recol·lectar trufes en terreny forestal haurà de presentar-se, si més no, amb tres mesos d’antelació, tal com estableix l’ordre de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que regula la recol·lecció d’este fong comestible. La seua autorització anirà a càrrec de les direccions territorials de la conselleria en cada província.

Esta norma, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, deroga l’anterior de 1998 i té com a objectiu una gestió forestal sostenible i actualitzar, aclarir i simplificar la normativa existent.

Esta nova regulació sorgeix de la necessitat de realitzar un aprofitament ordenat i sostenible dels recursos forestals (entre els quals es troben les trufes silvestres que creixen de forma natural en els terrenys forestals) garantint així el manteniment de la biodiversitat i la renovació dels mateixos.

La recol·lecció de trufes és una activitat que requereix autorització degut al seu alt valor comercial i el perill de pèrdua d’este valuós producte.

La recol·lecció de les trufes de les espècies Tuber melanosporum, Tuber aclapara-li, Tuber uncinatum, Tuber mesentericum i Tuber borchii podrà realitzar-se exclusivament des del 16 de novembre de cada any fins al 15 de març de l’any següent i la de les trufes de Tuber aestivum podrà realitzar-se exclusivament des del 16 de maig fins al 15 de setembre de cada any.

A més, la busca de les trufes es podrà realitzar únicament amb gossos ensinistrats per a tal fi. Per a l’extracció de cada tòfona es realitzarà un únic pou en la zona indicada pel gos ensinistrat. Es farà amb l’ajuda d’un punyal tofoner, amb fulla acabada en punta i amb dimensions màximes de 35 centímetres de llarg, inclòs el mànec, i 12 centímetres d’ample.

Una vegada recol·lectada la trufa, el terreny haurà de quedar en les condicions originals, omplint els pous realitzats amb la mateixa terra extreta o bé amb un substrat lliure de fongs patògens i amb característiques adequades per a la proliferació de trufes.

Es recol·lectaran exclusivament les trufes madures que hagen arribat al seu normal desenvolupament, deixant intactes i degudament coberts els exemplars que no tinguen estes característiques.

Esta norma afecta les trufes del gènere Tuber pertanyents a les espècies: trufa negra d’hivern (Tuber melanosporum Vittad.), trufa ‘machenca’ o de tardor (Tuber aclapara-li Vittad.), trufa de Sant Joan o d’estiu (Tuber aestivum Vittad.), T. uncinatum Chatin (morfotipo de tardor de Tuber aestivum), Trufa de pi (Tuber mesentericum Vittad.) i Tuber borchii Vittad.

Esta orde no afecta la recol·lecció de tòfones en plantacions d’espècies forestals establides en terrenys agrícoles dedicats al conreu intensiu per a la producció de trufes, la qual queda regulada en la seua legislació específica (Orde 4/2015 Registre Plantacions Forestals Temporals).

Ací pot consultar-se el document:

clicar ací