La sobirania alimentària per bandera entre la joventut dels Ports

958
PUBLICITAT

La situació sociosanitària actual ha despertat interessos entre el jovent per activitats oblidades o invisibilitzades a “l’antiga normalitat”. Als Ports, en són un bon exemple un grup d’amics de Forcall, que arran del confinament viscut l’any passat, van començar a cultivar els seus propis horts.

Per començar, part d’aquests joves vivien a la ciutat i, a poc a poc, han anat lluitant per instal·lar-se al poble, apostant per la vida rural i defensant-la del despoblament.

Una vegada instaurats al poble van veure que un gran avantatge de la vida a Forcall i, en general, als municipis de la comarca, és la facilitat per consumir productes de km 0 i, fins i tot, d’autoconsum. Interessats a autoabastir-se i, tenint en compte, que no es podien fer gaires activitats més a causa de la pandèmia, es van animar a cultivar els bancals que tenien abandonats.

Ara, un any més tard i després de veure l’èxit de les seues primeres collites, han fet de l’hort un dels seus hobbies. Les converses sobre l’hort han servit per a reforçar el vincle d’amistat que ja existia i, a més, han decidit posar en comú el cultiu de les pataques.

Tal com ens expliquen aquests joves, ells creuen en la sobirania alimentària. És a dir, defenen que els pobles determinen les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten. Tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics. En suma, fent un pas cap a la sostenibilitat en la qual creuen.

De fet, gràcies a l’interés de la població per la sostenibilitat, l’Ajuntament de Forcall va apostar pel projecte de Compostatge Comunitari de Maria Torres i Marc Pinell. Aquesta iniciativa pretén reduir els residus orgànics que es tiren al contenidor verd i convertir-los en compost. El consistori, per promoure la participació ciutadana, ha repartit poals per a reciclar la matèria orgànica.