La Seu dels Ports de l’UJI inicia un projecte amb l’objectiu de visibilitzar el patrimoni industrial de la comarca

832
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Universitat Jaume I de Castelló

El programa Campus Obert de la Universitat Jaume I posa en marxa un nou projecte, aquesta vegada a la Seu dels Ports. La iniciativa pretén donar visibilitat i compartir la importància i els valors del patrimoni industrial i preindustrial que existeix a les comarques del nord, gràcies a la seua tradició empresarial.

La primera acció presencial del projecte va tindre lloc el 26 de juliol al municipi de Castell de Cabres. Va ser una primera presa de contacte en la qual va participar una representació de tècnics de desenvolupament local de les diferents poblacions d’Els Ports que estan integrades dins de l’àmbit d’influència de la Seu dels Ports amb l’objectiu de definir les línies de treball. Així, durant la jornada, l’especialista en patrimoni industrial Diana Sánchez Mustieles va realitzar dos propostes formatives: un taller de mapeig de patrimonis i un altre per a plantejar idees amb l’objectiu de proposar accions de continuïtat per al desenvolupament del projecte.

Entre les conclusions a les que es va arribar i a partir de les quals es definirà el futur del projecte es troba el fet que existeix una gran quantitat de patrimoni industrial i preindustrial a la comarca, sent de gran importància el patrimoni immaterial, i que molts d’aquests recursos són visitables. Una de les idees amb més força que es vol portar a terme és que els agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL) siguen el punt de connexió del projecte amb les diferents associacions culturals, agrupacions, antics treballadors i treballadores o persones particulars interessades en el projecte, elements necessaris per a portar a terme el projecte. En este punt, també s’ha plantejat que es presentarà el projecte als agents educatius de les diferents localitats per sumar-los amb accions concretes.

Una altra de les accions que es vol portar a terme és la de realitzar un inventari del patrimoni existent en tot el territori, a més de recopilar els treballs ja realitzats sobre aquests tipus de patrimonis. Aquest nou projecte al voltant del patrimoni industrial i preindustrial de la Seu del Ports del programa Campus Obert de l’UJI continuarà amb noves accions i trobades a partir de setembre de 2022 destinades a incorporar nous municipis i persones interessades.

El programa Campus Obert de la Universitat Jaume I té com a objectiu millorar la integració de l’UJI en la societat de Castelló, a través de dues línies d’actuació: d’una banda, donar a conèixer la Universitat i d’una altra, difondre la cultura i l’extensió universitària, fonamentalment a través d’accions d’orientació i formació i activitats culturals. Aquests objectius es desenvolupen mitjançant les Seus de la Universitat. La Seu dels Ports reuneix als següents municipis del nord de la província de Castelló: Ares del Maestrat, Castell de Cabres, Castellfort, Cinctorres, Forcall, Herbers, La Mata, Morella, Olocau del Rey, Palanques, La Pobla de Benifassà, Portell, Sorita, Todolella, Vallibona, Vilafranca i Villores.