La setena edició de Portsxinel·la supera les expectatives en la seua primera meitat

91
PUBLICITAT

La setena edició del Festival Internacional de Titelles Portsinel·la (5-16 d’abril de 2023) ha arribat a l’equador de la seua programació. Han sigut cinc dies molt intensos de teatre de titelles que han permès assistir a vint-i-cinc funcions repartides en les localitats de la comarca dels Ports. Una primera meitat saldada de manera molt positiva tant per les assistències d’espectadors com pel clima de camaraderia creat pels protagonistes artístics d’aquest festival. La més internacional de les edicions de Portsxinel·la està complint totes les seues expectatives i encara queda una setmana per a continuar gaudint d’aquesta combinació de cultura i turisme en la muntanyenca zona de l’interior castellonenc.

Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, la Todolella, Portell de Morella, La Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques, Sorita, Vallibona, Herbers i Olocau del Rei són les seus de Portsxinel·la 2023. Un festival organitzat per Eclíptica d’Art, amb les necessàries col·laboracions de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló, els ajuntaments de les localitats, Electra Energia del Maestrat, Els Ports És Autèntic i diversos comerços locals.

Amb set edicions (“una xifra impensable quan van començar”, comenta el seu director, Carles Benlliure), el Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la ha aconseguit formar un públic molt fidel que repeteix any rere any i que es crea la seua pròpia ‘ruta titellaire’, seguint les representacions pels diversos pobles dels Ports. Però també s’observa un públic nou, format principalment per turistes que aprofiten les dates de Pasqua per a conèixer aquesta comarca “i que es queden sorpresos per les possibilitats del teatre de titelles”, recalca Rebeca Castro, una de les responsables de l’organització.

A més, Portsxinel·la promou la Trobada Titellaire. Una iniciativa que cerca la interacció entre els artistes, establint-se vincles que en alguns casos quedaran plasmats en futures col·laboracions. Una trobada d’artistes en la qual predomina el bon ambient entre companyies de molt diverses parts del món.

Són els casos de Taller Hermanos Pinzón (Colòmbia), Gente de Nadie (Colòmbia) i el seu espectacle ‘Historias en miniatura’, La Tirita Teatro (Castella-la Manxa) i ‘El libro de aventuras’, A la Sombrita (Andalusia) i ‘Los títeres de la Caperucita Roja Roja’, La Mar Esperanza (Cuba) i ‘Historias de reyes’, Varazim Teatro (Portugal) i ‘1 planeta & 4 maos’, Titeres La Matatena (Mèxic) i ‘Riofaunando’ més ‘Canciones y romances’, Coriolis Teatro de Objetos (l’Uruguai) i

‘Trapos’ més ‘Pasos largos’, Rauxa Teatre (Catalunya) i ‘The Strambotik Kabaret’, Sol y Tierra (Madrid) i ‘Efecto mariposa’ i Xarop Teatre (Castelló) i ‘La caixa màgica’.

Espectacles que han pogut ser gaudits en preciosos paratges urbans d’aquestes tranquil·les localitats envoltades d’espectaculars panoràmiques muntanyenques, allunyades dels circuits habituals de programació cultural. “Portsxinel·la acosta cultura de qualitat als pobles dels Ports, alhora que permet el contacte directe entre artistes i veïns. Un gran exemple de combinació de cultura, turisme, convivència i intercanvi d’idees. Paisatges preciosos amb companyies nacionals i internacionals. Tot un luxe”, comenta Rebeca Castro.

Per la seua part, Carles Benlliure subratlla que “Portsxinel·la demostra que existeixen moltes maneres de gaudir de les dates de Setmana Santa, més enllà dels actes tradicionals o macrovents musicals. Tant de bo grans mitjans de comunicació s’acostaren per a captar l’esperit d’aquest festival de teatre de titelles, que mou cultura, turisme, intercanvis de convivències i artístics, creant una unió universal en una comarca tan bella i tranquil·la com Els Ports. Una ocasió molt especial per a veure a pocs metres espectacles que acostumen a representar-se en grans ciutats, amb companyies que participen plenament en l’experiència Portsxinel·la”.

Mentre segueixen els tallers de construcció de caixes Lambe-Lambe pel Taller Hermanos Castro, a partir del dimecres 12 tornen els espectacles, a càrrec de la companyia castellonenca Xarop Teatre (‘Mai plou al gust de tots’), les colombianes Manicomio de Muñecos (‘Cuidado con la Marimonda’) i Jabrú Teatro de Títeres (‘Clownti’).

PROGRAMACIÓ DE LA SEGONA SETMANA DE PORTSXINEL·LA Dimarts 11 -Taller de construcció de caixes Lambe-Lambe, per Taller Hermanos Castro (Colòmbia). Pavelló. el Forcall. 12.00. -Passacarrer, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. Dimecres 12: -Taller de construcció de caixes Lambe-Lambe, per Taller Hermanos Castro (Colòmbia). Centre Jove. Morella. 12.00. -Passacarrer, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. -‘Mai plou al gust de tots’, per Xarop Teatre. Teatre Municipal. Morella. 19.00. Dijous 13: -Taller de construcció de caixes Lambe-Lambe, per Taller Hermanos Castro (Colòmbia).Saló de festes. Cinctorres. 12.00. -Passacarrer, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. Divendres 14: -‘Cuidado con la Marimonda’, per Manicomio de Muñecos (Colòmbia). Ermita de Sant Lluís. Cinctorres. 12.00. -Passacarrer, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. -‘Clownti’, per Jabrú Teatro de Títeres (Colòmbia). Local de Festes. Todolella. 18.00.

Dissabte 15: -‘Cuidado con la Marimonda’, per Manicomio de Muñecos (Colòmbia). Plaza dels Porxos. La Mata. 12.00. -Passacarrer, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. -‘Mai plou al gust de tots’, per Xarop Teatre. Plaza de l’Ajuntament. Forcall. 19.00. Diumenge 16: -Cercavila, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. -‘Clownti’, per Jabrú Teatro de Títeres (Colòmbia). Plaza Colom. Morella. 18.00.