La Sanitat dels Ports premiada en un congrés de Medicina Rural amb el projecte Alifara

1479
PUBLICITAT

Si viviu a la comarca d’Els Ports segurament haureu sentit campanades sobre el projecte Alifara. Una iniciativa ciutadana que pretén potenciar la vitalitat i la salut dels seus habitants i que va començar a caminar abans de la pandèmia. Les primeres accions públiques, però, es van llençar a principis d’any.

El cas és que en les cinquenes Jornades semFYC de Medicina Rural celebrades el passat cap de setmana a Ourense, el projecte ha estat premiat com la millor de les set experiències exposades. No és la primera vegada que els sanitaris d’Els Ports assisteixen a aquest congrés i enguany, van considerar oportú presentar-se per compartir i posar en comú el projecte. Xelo Garcia, coordinadora del Centre de Salut de Forcall afirma que “el premi ha suposat un reconeixement i un impuls per seguir treballant per la millora de la salut a la comarca”. Sembla que s’ha valorat molt positivament és la nova manera d’enfocar la sanitat comunitària, tot potenciant l’empoderament de la gent i actuant en les necessitats de cada cas i de cada territori, fugint de la generalització en termes de salut. I és que si les necessitats sanitàries entre pobles com La Mata o Vilafranca difereixen molt, imaginem si ho comparem entre localitats a gran escala com València o Elx.

Nel·lo Monfort, metge de Vallibona, exposant el projecte Alifara

Com naix el projecte Alifara

Alifara naix amb la voluntat de generar un espai de salut comunitària i participativa després del sotrac de la Covid-19. Aquest espai no està limitat al personal sanitari, sinó que pretén abraçar tots els estaments socials de la comarca (institucions locals i supralocals, personal d’educació, serveis socials, jovent, persones jubilades, gestors culturals, nouvinguts, empresaris de la zona, etc.).

Així el projecte es va forjar gràcies a l’impuls d’un grup promotor format per la pròpia Xelo Garcia, infermera de La Mata, Olocau, Todolella i La Cuba i coordinadora d’infermeria del Centre de Salut de Forcall; Nel·lo Monfort, metge de Vallibona i coordinador del Centre de Salut de Morella; i Viola Cassetti, experta en salut pública. Tots tres van engegar els espais de participació amb tothom interessat i, després d’una xicoteta formació, van començar a treballar de manera cooperativa.

Una enquesta, termòmetre de la salut a la comarca

Una de les primeres accions que va emprendre l’espai de participació va ser la difusió per tota la comarca d’una enquesta sobre hàbits de salut. Entre tots i totes van conformar una sèrie de preguntes que la població d’Els Ports va anar responent a principis de 2021.

En quin punt es troba el projecte

Actualment s’estan analitzant els resultats de l’enquesta i extraient percentatges de cada poble. Aquests tants per cent es transmetran als espais de participació de cada localitat per realitzar grups focals amb la població, on es transmetran altre tipus de qüestions que no es poden plasmar en una enquesta.

Algun dels resultats més destacables a priori és la manca d’exercici físic per part de la gent gran a molts pobles de la comarca. Molta d’aquesta població no té opcions de mantenir una activitat adequada a les seues necessitats i de manera programada, més enllà del passeig matinal. Aquesta necessitat ja ha estat coberta amb la implantació d’un monitor allà on es precisava. Per això és molt important també el treball colze a colze entre Alifara i els serveis socials de la Mancomunitat Els Ports. Aquests són qui s’encarreguen buscar ajudes i subvencions autonòmiques a través del programa Xarxa Salut.

L’anàlisi continua, tot amb l’objectiu de conèixer les necessitats de cada poble i adaptar-les de la millor manera. Tot amb l’objectiu que la qualitat de vida i la salut a la comarca siga cada dia un poquet millor. La novetat que aporta el projecte, si més no, és la participació col·lectiva i ciutadana. Tothom tenim coses a dir.