La revisió del cadastre rústic incrementarà els imposts als propietaris i causa malestar pels criteris aplicats a Els Ports i el Maestrat

312
Bassa d'Ares

La revisió del cadastre rústic en els pobles de l’interior de Castelló està aixecant ampolles i ha provocat més d’un ensurt. En els Ports i l’Alt Maestrat veïns de Ares del Maestrat, Villores, Herbers, Cinctorres, Culla, Palanques, Todolella, La Mata o Olocau del estan veient com canvia la valoració de masos, granges, bancals o basses d’aigua. Les queixes estan proliferant i són els ajuntaments els que reben els indignats propietaris. En alguns casos la falta d’objectivitat en les revisions també suposa tràmits administratius per a municipis.

Veïns d’Ares s’han relatat que els tècnics “venien amb bones paraules i deien que tindrien en compte l’estat ruïnós de casetes o masies, però quan hem vist la revisió ens hem espantat”. La falta de diligència arriba a extrems com que des de la direcció general del Cadastre s’ha atribuït a propietaris privats basses de 2 milions de litres. Les basses estan en finques que van donar en el seu dia els propietaris per construir aquestes basses que serveixen per a la càrrega d’helicòpters en cas d’incendi o també per proveir ramaders. A més del sobresalt que suposa el nou rebut els propietaris lamenten els tràmits que han de realitzar per justificar que no es tracta de propietats seves.

En alguns pobles també es donen casos cridaners. En Herbers o Olocau del Rei s’han valorat habitatges en funció de fotos aèries. Es tracta de cases amb ràfecs de teulada propers a un metre. A vista d’ocell es té en compte la superfície de teulada per valorar els metres que tenen les cases. Així, s’han donat casos en què s’ha atribuït una superficie superior a 30 metres respecte a la realitat.

Els propietaris han apuntat que les masies en ruïna s’estan valorant com si fossin habitatges i, de vegades, s’inclouen més pisos dels que hi ha en realitat “en funció de les finestres que tenen els edificis”.

-Taxa De 60 € per expedient

El que també està exasperant als propietaris és que per cada propietat han de pagar 60 € i més és revisen els quatre últims anys de l’Impost de Béns Immobles. Malgrat que els principals beneficiats per la revisió seran els ajuntaments els alcaldes consideren que s’ha de realitzar una revisió racional “i no valorar de la mateixa manera una granja moderna que una explotació que està en estat ruïnós”, tal com apunta l’alcalde d’Ares del Maestrat, Abelardo Tena, un dels termes municipals més grans que està sent objecte de revisió.