La retirada de la iniciativa Maestrazgo – Els Ports, des del punt de vista del NO

469
Mapa del territori afectat per la iniciativa Maestrazgo - Els Ports
Mapa del territori afectat per la iniciativa Maestrazgo - Els Ports

A finals de febrer de 2020, Ignacio Jiménez deixa constància, per primera vegada, de la iniciativa Maestrazgo – Els Ports per a la zona fronterera entre Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana. Ho fa amb un vídeo publicat a les xarxes socials en el qual parla de l’Espanya buida i de les meravelles que s’hi poden trobar i descobrir.

Des d’aleshores moltes alarmes s’aixequen. Activistes que no entenen la manera de comunicar, ramaders que veuen que els volen tocar el seu treball i els seus camps, associacions que desconfien del projecte i, població en general que no comprén tanta fascinació i interés per la zona, d’un dia per l’altre.

Són moltes les reunions que s’han anat fent i, moltes les investigacions començades per revelar la veritat i el rerefons del projecte Maestrazgo – Els Ports. Han sigut mesos en els quals col·lectius i agrupacions han compartit informació i trobades i, fins i tot, se n’han creat de nous per lluitar i fer pressió a la causa com, per exemple, la “Plataforma del No al Yellowstone Europeo”.

Finalment, després de la unió del territori i de la negativa mostrada per part de la societat civil i els alcaldes de moltes localitats, els impulsors del Maestrazgo – Els Ports han decidit posar punt final al projecte. Aquesta retirada ha estat celebrada per molts col·lectius com es pot veure al comunicat (CLIQUEU PER LLEGIR) signat per l’Aplec dels Ports, Club de Muntanya La Roca Parda de Cinctorres, A. C. Gat i Gata per La Mata, Fòrum de la Nova Ruralitat, A. C. les 4 Denes d’Ares del Maestrat, Maestrat Viu, Associació per la Recuperació de la Tinença, Plataforma No al Yellowstone Europeo, Centre d’Estudis dels Ports i Salvem lo Montsià.

Algunes agrupacions han lluitat per evitar el desenvolupament del projecte des del principi, com és el cas de la Plataforma No al Yellowstone Europeo. Carlos Molina, un dels seus fundadors, explica que la plataforma va nàixer gràcies a les referències que tenien al Maestrazgo per una lluita ciutadana que es va produir als anys 2000 – 2005 en contra de la creació d’una reserva de caça i espai protegit a la zona. Aquesta plataforma juntament amb Maestrat Viu són els que encapçalen majoritàriament la investigació des dels inicis. “En mayo fue lo más duro, no encontrábamos información, nos faltaban piezas del puzzle y, fue en junio y julio, con los periodistas de La Directa que se conocen temas clave, como el contrato con Wyss Foundation, lo cual representa el dato final que termina el rompecabezas y une todas las piezas”, comenta Carlos Molina.

Hi ha altres associacions com el Club de Muntanya La Roca Parda de Cinctorres que s’han unit al moviment cap a la part final. “Nosaltres vam informar-nos a partir de la trobada de Forcall al Pro Aplec i gràcies a altres comunicats com els de la Mancomunitat Comarcal Els Ports”, exposa Santi Querol, membre del club. A més, explica que “des del punt de vista de l’activitat esportiva en el medi natural el projecte podia entendre’s com una proposta atractiva de conservació del territori, però la delimitació de diferents zones de protecció o reserves restringiria l’ús del territori a la seua gent. A més, no soles perjudicaria els amants del medi natural, sinó també altres activitats econòmiques de la comarca (ramaderia, agricultura, turisme actiu, etc.)”.

Xerrada “Resistència contra la indiferència: veus crítiques sobre la iniciativa Maestrazgo – Els Ports”, a Forcall.

L’Aplec dels Ports ha estat l’entitat que ha preparat una de les reunions obertes amb més participació. “Des de l’Aplec pensàvem que, ja que enguany no podíem fer la festa comarcal per excel·lència, era important realitzar alguna activitat reivindicativa i, amb el tema del Maestrazgo – Els Ports, ho vam veure clar”, comenten des de l’organització del 42é Aplec dels Ports. A la xerrada “Resistència contra la indiferència: veus crítiques sobre la iniciativa Maestrazgo – Els Ports” més d’un centenar de persones han pogut informar-se amb ponents preparats i que han participat de l’estudi del projecte. “Creiem que ha estat un acte útil i, a més, hem volgut gravar-lo per publicar-lo a les xarxes i deixar la xerrada a l’abast de tothom”, argumenten des de l’Aplec dels Ports.

El projecte s’ha anat gestant i ampliant en ple confinament a causa de la Covid-19. Per això la documentació i traspàs d’informació ha estat més costosa, ja que el tema només s’ha pogut moure a través de xarxes socials i gran part de la població ha quedat al marge dels secrets més ocults del projecte. “Per deixar constància de totes les troballes i les novetats descobertes sobre la iniciativa el Centre d’Estudis dels Ports ha fet un recull cronològic del transcurs dels esdeveniments. Així qui vulga informar-se pot fer-ho en una única entrada de pàgina web” (CLIQUEU PER ACCEDIR-HI), afirma Jordi Marin, Fòrum de la Nova Ruralitat i Centre d’Estudis dels Ports.

A finals de juliol, els impulsors del Maestrazgo – Els Ports anuncien la retirada de la seua iniciativa a tot el territori. Malgrat això, com apunta Molina “nos lo tomamos con prudencia, hay muchas mentiras hasta el momento, no sabemos qué pueden hacer ahora”. Sembla que gairebé mig any de vida és el que ha obtingut aquest projecte a la zona, un recorregut que s’ha vist aturat gràcies a la unió de col·lectius diversos i demostra que l’Espanya buida té molt a dir i a fer, sobretot, pel que fa al seu territori.