La programació cultural pren el protagonisme abans de festes a Vistabella

1102
Programació Cultural 2016
-S’han programat diferents activitats des del 5 al 18 d’agost

Vistabella del Maestrat viurà les seues festes patronals del 19 al 29 d’agost, però les setmanes prèvies la Comissió de festes i l’ajuntament de la localitat han programat un ampli i variat programa d’activitats culturals.

Durant tot el mes d’agost es podrà visitar l’exposició fotogràfica de la Fundació Isonomia “No más princesas”, en l’edifici de l’Antiga Presó. I fins al 14 d’agost en el mateix edifici, estarà oberta la mostra “L’Interior, fotografies i poesies dels nostres pobles”, a càrrec de Carlos Ripollés i Susanna Sebastià.

Divendres que ve, 5 d’agost, a les 18:00h Jesús Bernat oferirà un xarrada sobre el patrimoni toponímic de la localitat. Amb el nom de “Tot està batejat”, el filòleg explicarà els detalls de l’elaboració de la seua tesi doctoral.

I a les 19:30h, s’obrirà al públic l’exposició fotogràfica “Retrats de la caixeta”, serà en el mític Cafè Penyagolosa. Allí es podran veure 40 fotografies de la primera meitat del segle XX reunides per l’Arxiu municipal de Vistabella del Maestrat.

Dissabte i diumenge el protagonisme serà per a la X Cursa de Muntanya de Vistabella que enguany torna a formar part de la Copa d’Espanya de carreres per muntanya. Els dissabte a les 12 hores tindrà lloc la carrera infantil “Sport HG kids” de 2,5 km. De vesprada en l’Antiga Presó es donarà la xarrada tècnica. I l’endemà a les 8 hores arrancarà la carrera amb un nodrit elenc de corredors.

Les següents activitats seran ja el cap de setmana del 13 i 14 d’agost, quan la localitat acollirà les VII Jornades de memòria històrica de Vistabella.

El dissabte a partir de les 11 hores oferiran xarrades Miquel Osset Hernández, Consol Aguilar Ródenas i Francesc Mezquita. Parlaran respectivament sobre el mestre Joaquín Osset Merle, la innovació educativa en la Segona República, i alumnes de la localitat en l’institut de Castelló entre 1846 i 1939. A més es presentarà el llibre “Mestres de la impremta: el moviment Freinet Valencià (1931-1939)”.

També hi haurà espai el dissabte per a la poesia a l’Interior, de la mà de Susanna Sebastià.

El diumenge acabaran les jornades amb la projecció del documental sobre l’Escoleta del Canto i d’una entrevista a una mestra de Vistabella, Tremendal Martí Julià. Després s’ha programat una taula redona sobre les escoles rurals.

Els tallers d’elaboració de pa i de tòfona de Gegantur, el bureo de la Rondalla de Vistabella, el ball amb els Quintos del 65 i la xarrada informativa sobre esclerosi múltiple completaran el cap de setmana.

Per al dilluns 15 hi ha prevista a les 9 hores una ruta de senderisme cultural, amb la intenció de donar a conèixer l’ermita de Sant Bertomeu, el Castell del Boi, les pintures rupestres i els refugis antiaeris. I a les 11 hores s’ha programat la presentació del llibre de Juan Manuel Velasco “Temblores para una República”. Per la nit, 22:30 hores, hi haurà cinema d’estiu: “Marte”.

El dimarts 16 serà el dia de la Volta BTT, 08:30 hores, organitzada pel Club de Muntanya. El seminari sobre “Alternatives al capitalisme des de l’agroecologia” en la Seu del Penyagolosa i el taller infantil “Recicla amb els cinc sentits” de la Generalitat Valenciana en la carpa, començaran tots dos a les 11 hores.

Després, arribarà el dinar de l’Associació de jubilats i pensionistes Sant Joan de Penyagolosa, al que no li faltarà el ball gràcies a Bertín. La Ruta cultural amb bicicleta tot terreny de Gengatur, les xarrades i taula redona sobre “custòdia” en la Antiga Presó amb Regina Monsalve, Anchi i Begonya; el judo per a xiquets al Casal Jove i el cinema d’estiu amb la pel·lícula “Els Minions”, completarà la jornada.

El taller de ball de jota i bureo, 10 hores, serà una de les cites del dimecres, juntament amb el Judo per a xiquets, 11 hores, i les partides infantils i de joves de pilota en el frontó municipal, 17 hores. La jornada acabarà amb una nova sessió de cinema d’estiu: “Jurassic World”.

I les propostes per al dijous al matí són l’esmorzar de la Penya de Dones de Vistabella, 10 hores, i el judo per a xiquets, 11 hores. De vesprada hi haurà una ruta de senderisme cultural a càrrec de Gegantur, 16 hores, i partides de veterans de pilota organitzades pels Amics de la Pilota de Vistabella en el frontó municipal, 17 hores. El dia acabarà amb la projecció, 22:30 hores, de “Palmeras en la nieve” en la Carpa del Dau.