Cartell Fira Ibero-Romana de Forcall
– La fira Iberoromana arriba un any més a la localitat de Els Ports amb activitats per a totes les edats
– Acollirà la segona trobada de recreadors del món antic

Forcall reviu avui l’època Iberoromana amb la seva plaça major convertida en un gran fòrum romà que acull la novena edició d’una fira que compta enguany amb recreacions històriques, un mercat iberoromà, visites guiades o activitats per a xiquets, entre moltes altres propostes. Al voltant de 300 persones, entre veïns i actors, s’han vestit d’època per participar en les recreacions històriques que tindran lloc durant tot el cap de setmana tant a la plaça Major de Forcall com a la mateixa ciutat romana de Lesera, situada a escassos quilòmetres de la localitat.

La Fira Iberoromana ha arrencat aquest mateix matí amb la inauguració de la IX Ludil Leserensis on els visitants poden encontrar estàtues de marbre, Déus, la història de Lesera, el ball de la Medusa i la participació del grup de bombos de la localitat. Tampoc falten Sèneca i Lucreci. Campament militar, tallers familiars de construcció de blocs de fang, tir i construcció de fones, i elaboració tèxtil, recreació d’una batalla, reproducció d’un documental o un sopar de ciutadans en el fòrum són algunes de les opcions per a la primera jornada.

Com ja va passar l’any passat un dels principals atractius torna a ser la segona trobada de recreadors del món antic, que compta amb la presència de Els Ganxos, actors ja habituals a la Fira Iberoromana, a més de Athenea Promakhos, Bellum Annibalicum, Evocati , Iboshim, Ibercalafell i Iberhonderos. Es tracta de grups especialitzats en la recreació històrica. Cal destacar la representació d’un ritu funerari iber a càrrec de IberCalafaell, entre d’altres representacions. A més s’ha establert un campament a l’ermita de Sant Josep i es representaran escenes de la vida diària de l’època en la mateixa ciutat romana de Lesera.

La jornada de demà comença amb la visita guiada i recreada a la ciutat de Lesera, a càrrec de Mònica Segura i els grups recreacionistas. Tallers de fer pa i de ‘soft combat’ per a xiquets, la sensualitat de les muses, la presentació del llibre “Archienemigos de Roma” de Gabriel Castelló, recreació de la cuina de l’època, la Nimfa de les flors i de l’aigua, contes romans, gladiadors i batalles, seran alguns dels actes del diumenge.

Per fomentar la participació dels veïns l’Ajuntament de Forcall ha proposat sortejos i promocions entre tots ells, perquè menuts i grans es vestisquen d’època i prenguen part en la representació del passat Iberoromà del municipi.

– La Ciutat romana més important de Castelló

En el terme municipal de Forcall es conserva la ciutat romana més important de les comarques de Castelló i la més rellevant entre Tortosa i Sagunt. Es tracta de Lesera. En l’enclavament s’han dut a terme nombroses campanyes d’excavació i estudis. Algunes de les restes es poden visitar en la col·lecció museogràfica de Forcall. El jaciment està situat a les proximitats del municipi.

– Menús especials

Els restaurants i bars de Forcall es sumen a la fira amb menús especials per a l’ocasió. Els menús i tota la informació es pot consultar al Facebook de la fira.