La penúltima mostra de l’exposició literària sobre el mestre Salvador torna a les narracions de ficció

505
Portada de «Les memòries del frare Godofred» a la revista El Cuento del Dumenge.
PUBLICITAT

Després d’haver dedicat 3 edicions seguides a les creacions literàries i ideològiques de Carles Salvador, la Fundació Carles Salvador ha girat el timó de l”Exposició Textos Centenaris Carles Salvador 1913-2021′ per focalitzar sobre creacions més purament literàries i artístiques, i no tan polítiques i ideològiques com quan es tractaven les idees nacionalistes de l’escriptor, filòleg, mestre i poeta valencià. Així doncs, la catorzena mostra d’aquesta exposició virtual tracta una narració de ficció on un anarquista valencià té la missió de matar al tsar rus a Sant Petersburg, però fracassa i acaba en un monestir de frares caputxins després de conéixer una ballarina de Rússia. L’obra de ficció, anomenada «Les memòries del frare Godofred», es va publicar en la edició 312 de la revista El Cuento del Dumenge, el 8 de febrer del 1920. L’obra s’emmarca en un context clarament influenciat per la Revolució Russa que uns anys abans havia esclatat contra el règim tsarista imperial, però conté més elements culturalistes en les seues línies que demostren el grau d’implicació política, social i cultural que tenia Salvador amb el context europeu i mundial. Les referències històriques a Lenin, Trotski, Marx o Víctor Hugo són, per tant, exemples de l’alt grau cultural que posseïa el mestre de Benassal.

Arribats a la penúltima mostra de l’exposició literària centenària de Salvador, el gran espectre temàtic i literari que l’escriptor treballa queda patent. En aquesta ocasió és una narració de ficció, però directament influenciat per l’actualitat del panorama europeu. En altres ocasions s’han exposat poesies, articles d’opinió o de divulgació, sonets, altres narracions de ficció i inclús peces teatrals curtes. Un ventall tan ampli com ho era la genialitat artística, literària i política de Carles Salvador.

Peça «Les memòries del frare Godofred».

Podeu seguir a la Fundació Carles Salvador a xarxes socials per a conèixer de primera mà totes les informacions publicades, així com tots els textos centenaris del mestre:

Facebook // Twitter // Instagram


DIADIA col·labora amb la Fundació Carles Salvador en la difusió de l’obra del mestre i l’exposició “Textos centenaris 1913-2021”