La pedra en sec aspirarà a ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco

1187
Pedra en sec
PUBLICITAT

-La Generalitat convoca ajudes per valor de 500.000 euros

La conselleria d’Educació i Cultura s’ha sumat a la candidatura perquè la Unesco declare Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat les construccions de pedra en sec, que serveixen per delimitar parcel·les agrícoles i refugis ramaders i es troben molt esteses per tota la Comunitat.

En un comunicat després de la reunió mantinguda entre la Generalitat i un centenar d’alcaldes i regidors de la província de Castelló on s’han tractat temes com la protecció del patrimoni, l’administració ha donat el seu suport a la iniciativa que van presentar Grècia i Xipre ia la qual s’han adherit diverses comunitats espanyoles.

Segons ha explicat el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, amb aquesta candidatura es pretén “destacar els coneixements, les tècniques, les pràctiques i les destreses d’aquest tipus de construccions”.

Les construccions de pedra en sec es localitzen a la Comunitat Valenciana en aquelles edificacions tradicionals en el camp com bancals que serveixen per delimitar parcel·les agrícoles, cledes i els refugis ramaders, agrícoles i miners.

A la reunió amb representants municipals de la província de Castelló, lloc en el que més construccions d’aquest tipus hi ha a la Comunitat, també s’ha informat als alcaldes i regidors que s’augmentaran els ajuts econòmics per a la conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural.

En concret, Cultura destinarà 500.000 euros a la propera convocatòria d’ajuts perquè els ajuntaments puguin conservar aquest patrimoni cultural.

Segons ha indicat la Generalitat, s’augmentarà el percentatge de finançament als ajuntaments fins a un 80% i la quantia subvencionable, fins a 30.000 euros.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha manifestat que “s’està fent un gran esforç pressupostari perquè els ajuntaments disposin de projectes amb els quals protegeixin els seus espais patrimonials”.

Amoraga ha subratllat que l’objectiu és “més ambiciós” perquè la conselleria vol “poder arribar a subvencionar projectes fins a un 90% o 95%”.

A més, en aquestes jornades informatives s’ha instat els ajuntaments a que elaborin catàlegs de Béns Culturals i espais protegits perquè existeixi a la Comunitat Valenciana un inventari exhaustiu de tots dels béns.

En els catàlegs, els consistoris han d’incloure els béns d’interès cultural que hi hagi en el seu terme municipal i delimitar els seus entorns de protecció, identificar us béns de rellevància local i acotar les àrees existents que puguin contenir restes arqueològiques o paleontològiques.