La novel·la Delirio, de Natalia M. Alcalde, premi Tuber melanosporum 2024 de Morella negra

119
PUBLICITAT

El guardó reconeix la millor obra d’un autor novell escrita durant el curs anterior, des de setembre fins a agost

Natalia M. Alcalde, d’origen mexicà i afincada a Madrid, ha rebut el premi Tuber melanosporum 2024 que atorga el festival gastro-literari Morella negra com la trufa per la seua primera novel·la, ‘Delirio’, de l’editorial Cuadernos del Laberinto.

Esta és la vuitena edició del guardó què reconeix a nous autors i autores del característic gènere literari de la novel·la negra. Pel que fa a la història, es tracta d’una obra ambientada a l’hotel Delirio de la ciutat mexicana de Guanajuato. Una fugida cap endavant en què Renata ajuda Kika, una jove dona transgènere, que fuig de la seua amant, influent política, amb una borsa plena de diners. Una novel·la que barreja la violència, la crítica social amb dosis de realisme màgic.

El Tuber melanosporum s’atorga a l’escriptor o escriptora novell amb una novel·la escrita entre l’1 de setembre de 2022 i el 31 d’agost de l’any 2023. En esta edició, el jurat va rebre 93 llibres, 62 dels quals complien els trets que demana el premi morellà.

Així, el jurat va seleccionar els cinc finalistes que, junt amb Alcalde, optaven finalment a este reconeixement. La resta de finalistes han sigut: ‘Chantaje a una jueza’, escrit per la galega Ana Pardo de Vera; ‘El último caso de William Parker’, d’Alexandre Escrivà; ‘Isla negra’, de Toni Montserrat, i ‘Valencia Roja’, d’Ana Martínez.

El comissari de Morella negra com la trufa, Jorge García, junt amb l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, i el jurat del Tuber melanosporum han entregat el premi a Natalia M. Alcalde, la qual ha volgut “agrair este reconeixement i l’aposta del festival pels nous escriptors i escriptores”. A més, ha aprofitat per a “felicitar a l’organització per muntar Morella negra com un festival amb tantes personalitats alhora que familiar”.

Per la seua banda, el comissari García ha destacat que “ens sentim molt orgullosos del premi Tuber melanosporum per l’ajuda que representa per a promocionar les veus de la novel·la negra espanyola” i ha afegit que “des del jurat es fa un gran esforç per a buscar i seleccionar les novel·les de nous autors i es veu recompensat en l’agraïment dels finalistes i l’acceptació de les novel·les per part del públic de Morella negra”. Finalment, ha remarcat que “el Tuber melanosporum s’ha convertit en una part fonamental del nostre festival”.

D’altra banda, Sangüesa també ha felicitat “a la guanyadora del premi i la resta de finalistes d’este premi tan especial per al festival de Morella”. A més, ha reiterat la importància de “Morella negra, ja que ha despertat la lectura entre la gent del poble, la qual també ha descobert este particular gènere que cada dia té més seguiment”.