La nova llei contra la despoblació potenciarà l’ocupació juvenil, l’activitat econòmica i la digitalització de les zones rurals

227
Mapa de despoblació de l’interior
Mapa de despoblació de l’interior
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

La nova Llei integral de mesures contra la despoblació a la Comunitat Valenciana potenciarà l’ocupació juvenil, l’activitat econòmica i la digitalització de les zones rurals. Aquest projecte legislatiu està previst que sigua aprovat pel Ple del Consell al setembre per tal de dinamitzar les zones rurals en risc de despoblació.

La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián, ha afirmat que “la prioritat del Consell és oferir oportunitats de feina i feina” En aquest sentit, les polítiques que el Consell ha inclòs a la llei estan destinades a garantir serveis públics bàsics, especialment educació, sanitat i serveis socials, vertebrar els municipis i evitar-ne l’exclusió digital.

Elena Cebrián ha afirmat que la norma busca reforçar la Formació Professional amb un enfocament dirigit a les persones joves perquè “pugin trobar una ocupació d’acord amb el territori on visquin”. Per això, “es donaran oportunitats de treball de manera que puguin accedir millor i més aviat al món laboral”, ha indicat.

La norma promou així la figura del contracte programa en formació i el contracte programa de pràctiques per a l’alumnat amb estada efectiva en municipis en risc de despoblament i a més preveu impulsar programes de formació telemàtica i presencial, potenciant l’accés de la població dels municipis a risc.

L’acció del Consell és transversal, segons ha explicat Elena Cebrián, que assenyala altres mesures clau com ara potenciar l’educació digital per a les zones en risc de despoblació o la creació del transport a demanda. A més, s’hi inclouran serveis de compra-recollida-distribució de comandes que permetin l’arribada a punts de recollida a cada localitat evitant desplaçaments.

Aquesta és una llei innovadora, que inclourà un informe de perspectiva rural i que a més a més “reconeix el paper fonamental de les dones de l’àmbit rural, que, moltes vegades, han estat invisibilitzades”, ha assenyalat la secretària autonòmica.

L’accés a l’habitatge és una altra de les prioritats de la norma. Per això, està previst que s’apliquen criteris de valoració positiva a les ajudes d’accés a primer habitatge a persones joves, així com ajuts a rehabilitació i eficiència energètica i renovació de l’entorn construït.

El projecte focalitza el gruix de l’acció a l’ocupació i el desenvolupament econòmic sostenible dels municipis independentment d’on visquen. La Llei contra la despoblació “recull de manera integrada l’acció del Consell, a més d’una visió estratègica en què participen les universitats i altres entitats que des de la seva experiència al territori poden millorar les demandes dels territoris de l’interior”, ha subratllat Elena Cebrián.