La Nit dels Ciris de Culla il·lumina l’Alt Maestrat

810
PUBLICITAT

La màgia en Culla sempre estarà present. I sense cap dubte aquesta màgia mística, només present a certs llocs especials i únics en el món, va ser la protagonista el passat 23 de juliol.  Vora 3000 veles i torxes il·luminaren la nit cullana com mai s’havia fet, en un acte únic batejat com a Nit dels Ciris que resultà espectacular no només per la seua bellesa, sinó també per tot allò que va aconseguir transmetre als seus assistents.

Així i tot, portar a terme l’esdeveniment no va ser gens fàcil. L’Ajuntament de Culla portava dos anys amb la idea al cap, fins que la situació sanitària provocà que les cancel·lacions foren inevitables. Semblava complicat reviviure un projecte que encara no havia vist la llum. Però la il·lusió de tot un poble sempre s’imposa a tots els entrebancs.

Els veïns del poble, part fonamental d’aquesta celebració, de seguida col·laboraren per recolzar una Nit dels Ciris que reivindicara el nucli antic de Culla, un dels millor conservats de l’arc mediterrani i, no en va, declarat Conjunt Històric Artístic i Bé d’Interés Cultural.

Amb aquest sentiment d’unió i lluita arribà el dia 23. Si bé la idea estava clara, podem dir que la celebració superà sense cap dubte totes les expectatives. A la música en directe del grup Xe-ranga es van sumar uns carrers plens de gom a gom, tant pels veïns com pels turistes i, sobretot, la llum dels ciris. Les diverses formes de col·locació dels ciris, que crearen símbols com la creu templaria o passadissos de llum, dotaren al poble d’eixa màgia que el defineix. 

En poques paraules, va ser un èxit total. I no només ho podem veure en l’afluència de públic, sinó també en els valors que demostrà Culla. La il·lusió pot amb la incertesa, les ganes amb els problemes i la llum amb la foscor. Un acte impressionant que aquest any ha celebrat la seua primera edició. Però de segur que no serà l’última.