La morellana Trini Blanch és la nova presidenta de la coordinadora d’ONGD del País Valencià

501
PUBLICITAT

-Nota de la coordinadora-

La CVONGD va celebrar ahir a la seu de la UGT PV una Assemblea General Extraordinària en la qual les organitzacions van aprovar per unanimitat la seva proposta de Llei Valenciana de Cooperació al desenvolupament, davant el procés emprès per la Generalitat Valenciana.

Amb aquesta aprovació es culmina un procés d’anàlisi i proposta que s’ha desenvolupat des de juliol i en el qual fins l’últim moment s’han pogut incorporar aportacions i comentaris de les organitzacions. La redacció d’una nova llei de cooperació com ja es va explicitar en l’Assemblea General Ordinària de la CVONGD celebrada a l’abril, no era una prioritat enfront d’altres instruments com el Pla Director, però s’ha treballat per millorar l’actual llei de cooperació i es s’han integrat qüestions com la rendició de comptes, la transparència i l’eficàcia, després d’un període complex, per evitar que tornin a ocórrer episodis com el Cas Blasco. Així mateix la proposta estableix el marc per a les polítiques de cooperació a desenvolupar des de la Generalitat Valenciana i els actors socials, amb un Enfocament Basat en Drets Humans, i incorpora els Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats l’any passat per les Nacions Unides, com una referència a la qual la política de cooperació al desenvolupament desenvolupada des de la nostra comunitat pot contribuir, i no és l’única política que comporti al compliment dels mateixos, pel que entenem que ha de ser una altra Llei la que ho reguli específicament, en un àmbit més ampli de coherència de polítiques. Després de l’aprovació ara comença un període de negociació amb els diferents actors de la Cooperació al Desenvolupament, partits polítics i la mateixa Generalitat.

assembleaongd-2

-Canvi en la presidència i secretària de la CVONGD

En aquesta mateixa Assemblea el president Fernando Contreras ha explicat que ha hagut de dimitir del seu càrrec en la CVONGD després d’un canvi en la seva organització davant la incompatibilitat de dedicació de temps i esforços per dedicar-se a la presidència, tot i que seguirà participant en la Junta Directiva. L’Assemblea després d’agrair la feina feta durant els dos últims anys per Fernando Contreras com a president, va triar a Trini Blanch d’Assemblea de Cooperació per la Pau PV, com a nova presidenta de la CVONGD. Així mateix el càrrec que deixa vacant Trini Blanch com a secretària de la CVONGD és assumit per Lourdes Mirón de Jovesolides. Així mateix es va aprovar la incorporació de l’organització CIM Burkina a la Coordinadora amb el que ja són 91 organitzacions les que formen part de la CVONGD.

assembleaongd-3

-Pressupostos Generalitat 2017: augmenten, però no es compleixen els compromisos

A l’Assemblea així mateix es van exposar les dades de l’esborrany de pressupostos de la Generalitat Valenciana per 2017 en els quals augmenten els pressupostos del programa de Cooperació al Desenvolupament per segon any consecutiu fins arribar als 18,7 milions d’euros el que suposa el 0, 10% dels pressupostos consolidats. Si bé l’Assemblea celebra que segueixin augmentant els pressupostos, i que ho faci fonamentalment en les convocatòries de subvencions per a projectes de cooperació en països empobrits i en Educació per al Desenvolupament, també es reconeix que segueixen sense complir-se els compromisos electorals de 2015 assolir el 0 , 15% dels pressupostos ia més que seguim molt allunyats de la senda per arribar al 0,70% dels pressupostos al final de la legislatura.

La recentment elegida presidenta de la CVONGD, Trini Blanch ha declarat: “Seguirem reclamant al Govern de la Generalitat el compliment del compromís amb la cooperació al desenvolupament per a l’any 2017 mitjançant la presentació d’esmenes en el seu tràmit parlamentari com hem fet els darrers anys” . Així mateix Blanch ha declarat “Des de la CVONGD exigim continuar el camí de la recuperació pressupostària empresa en l’any 2016, una opció imprescindible per consolidar la rellevància que el Govern Valencià atorga a una política pública social que promou la defensa dels Drets Humans, principalment de aquelles persones que viuen en països empobrits, defensant així un model de ciutadania global transformadora “.

Cas Blasco

L’Assemblea va analitzar la situació processal del Cas Blasco que segueix instruint, reiterant l’oposició de la CVONGD sobre possibles acords que disminueixin les penes dels acusats i investigats i no suposin un acte de justícia efectiva, i la devolució dels diners desviats. Com acusació popular, se seguirà treballant perquè s’aclareixin tots els delictes i evitar que es tornin a repetir. En aquest context les ONGD també van recolzar la decisió de separar les investigacions judicials que no tinguin a veure amb el frau de subvencions en cooperació al desenvolupament, per no dilatar més el procés en el temps, en referència al cas del suposat frau recentment descobert en el servei informàtic de l’extinta Conselleria.