La memòria de la Guerra Civil torna dissabte a Morella amb la VII Jornada Intercomarcal

178
PUBLICITAT

Les ponències se centraran en les línies de defensa des de Terol fins a l’Ebre l’any 1938

La memòria de la Guerra Civil tornarà aquest dissabte a Morella amb la programació de la VII Jornada Intercomarcal, en aquest cas centrada en l’estudi de les línies de defensa des de Terol fins a l’Ebre en el 38. Una vintena de ponents abordaran les claus d’aquell temps de conflicte com ja ho van fer abans Vinaròs, Alcanar, La Pobla de Benifassà, Vinaròs, Traiguera i Batea.

El Grup d’Estudis de la Batalla de Llevant torna a col·laborar en estes jornades que arrancaran a primera hora del dissabte amb la inauguració a càrrer de l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, i els representats dels tres centres organitzadors. L’activitat es desplaçarà després a les exposicions i a la reproducció d’un vídeo sobre el Museu Front de Llevant.

Un programa replet de comunicacions

Des d’aleshores, les ponències i comunicacions se succeiran durant tota la jornada. La primera serà a càrrec d’Adrià Cabezas: ‘Les línies de defensa de la batalla de Terol’ a les 10 hores. Li seguirà Ricard Martí, que se centrarà en ‘Les línies de defensa des de l’Aragó fins a la Línia 2 de Catalunya dissenyades per Ferdinand Otto Miksche’. Després d’una pausa, Carlos Mallench i Blas Vicente abordaran ‘La primera línia defensiva de l’exèrcit de maniobra: la batalla de Llevant’, seguits per Daniel Arasa amb ‘La batalla de l’Ebre: les línies de defensa i la propaganda’.

Després de la pausa de dinar, el programa continuarà amb una visita al museu vivent sobre la Guerra Civil previst a l’Albereda i, a partir de les 15.30 hores, les comunicacions sobre els combats i l’evolució en la guerra.  José Manuel de Antonio Otal i Ramiro Perez Milian parlaran de ‘Fortificar en retirada. Conjunt del Monte del Tio Borrego (Cabanes, Castelló): testimonis, arqueologia i context’,  José Vicente Moya Julve exposarà ‘El  avance  hacia  el río San Miguel.  Combates,  anécdotas  y curiosidades de la batalla’ i Carlos Mallenc i Blas Vicente se centraran en ‘Bombas republicanas sobre Morella’. Tancaràn l’apartat Adrià Serret Amorós i Rafael Serret Serret amb ‘Guerra i repressió a Herbers’ i Lluís Galocha amb ‘12 trinxeres – 12 objectes – 12 històries’.

El segon bloc de comunicacions aborda els noms propis en la contesa. Estan incloses les ponències de  Joan Ferreres i Nos sobre ‘L’estada de la Legió Condor a Sant Jordi del Maestrat a partir dels testimonis i les fotografies, 1938’, Jordi Tàrrega Sangüesa amb ‘La mort de Matías Sangüesa. Una pèrdua important durant la guerra’ i Jordi Aguilar amb ‘La família Aguilar víctima de la repressió franquista. Els últims d’aquest apartat seran Jesús i Raül Vidal García amb ‘Forcall, esperanza hacia la libertad. Las huellas del franquismo a través de la vida de un miliciano republicano’

Després del debat i una pausa per al café aplegarà el torn de la repressió amb quatre noves ponències: Juan Luis Porcar Orihuela i Narcís Tena Sales sobre ‘La repressió franquista contra les dones dels Ports: Violència, control i sotmetiment’; Antonio Arnau Munuera i Jesús Maestro Bartolomé amb ‘San Miguel de los Reyes, patio de las tres palmeras’; Francisco Mezquita Broch amb ‘Avals i certificats per ingressar a l’Institut de batxillerat de Castelló, des de les comarques de l’Alt, Baix Maestrat i dels Ports (1936-37)’; i José Manuel de Antonio Otal i Francesc-Xavier Duarte Martínez, que exposaran ‘Arqueologia del conflicte al cementeri de Morella (1938)’. Després del debat, la Rondalla de Morella interpretarà cançons de la guerra al Teatre Municipal.