La Mata celebra la festa de l’Onso amb protagonisme femení

1017
La Mata celebra la festa de l'Onso amb protagonisme femení
La Mata celebra la festa de l'Onso amb protagonisme femení
PUBLICITAT

Per primera vegada en la història dels festejos de l’Onso en La Mata una dona s’ha convertit en l’element principal de la festa i ha representat a la figura vestida amb pells d’ovella i la cara ennegrida pel carbó. A més, les dues ‘diableres’ que la mantenien lligada també han sigut representades per dones.

L’Onso va donar la benvinguda a la primavera en una jornada plena de diversió i tradició. Com mana la tradició, els dolçainers i el trobador van donar pas a aquest curiós personatge que va recórrer els carrers del municipi sent perseguit pels caçadors. De tant en tant, feia parada en alguna de les 36 taules amb menjar i beguda preparades pels veïns i situades per tot el poble. La llum de les torxes va acompanyar a l’Onso, caçadors i ‘diableres’ durant tot el recorregut.

Onso Infantil
Al matí van ser els més xicotets els qui van acomiadar l’hivern i van celebrar un Onso infantil que va fer passar-ho be tant als xiquets com als grans.

Música i tradicions
Just abans de la ‘solta’ de l’Onso va tenir lloc el ball de l’Escala, portat des de França fa tres anys, i típic d’aquesta festa en terres gal·les.

Durant tot el dia es van dur a terme dinars de germanor i la jornada va finalitzar amb l’orquestra Titán i una discomòbil fins a altes hores de la matinada.